Kakaós tejszínkrém torta Anyukámnak – U1

 

Hétvégén Anyunap volt mifelénk. Tavaly Rigó Jancsi tortával leptem meg szülinapjára, de idén valami egyszerűbbet akartam. A végeredmény pedig azért ilyen lett, mert hiába kajtattuk, nem kaptunk cukormentes Hulalát. Viszont ez sokkal, de sokkal finomabb lett, mint vártam.  Igazi, büntetlen élvezet.

update kakaós tejszínkrém torta Anyukámnak - U1

Kakaós tejszínkrém torta Anyukámnak – U1

Ez kell hozzá: 1000 ml habtejszín, 2 cs. zselatinpor, folyékony édesítőszer ízlés szerint, 6 tojás, 2 ek. sima liszt, 2 ek. update master mix, 3+5 ek. keserű kakaópor, 1 tk. sütőpor, 1  ek. olaj, 6 csapott tk. 1=4 update cukor, 1/2 citrom reszelt héja, csipet só.

Így készül: A sütőt 180°C-ra előmelegítjük, egy 24 cm-es csatos tortaforma aljába sütőpapírt vágunk, az oldalát vajjal vékonyak megkenjük és liszttel kiszórjuk. Ezután egy nagyon kakaós, csokiillatú piskótát keverünk. A tojásokat szétválasztjuk, majd a fehérjét habbá verjük egy csipet sóval. A sárgákat a cukorral fehéredésig keverjük. Ekkor hozzáadjuk a citromhéjat, kakaóport, olajat. A fehérjehabból egy kanálnyival jól összekeverjük, majd ezt a lazább krémet elkezdjük a többi habhoz csorgatni, lazán keverni, közben hozzászitáljuk a lisztet és a mastermixet. Ha elbírja a krém, akkor mehet még bele 1-2 ek. szitált kakaópor. Nekem elbírta és olyan csokis illata volt, mikor sült, hogy ihaj! Belesimítjuk a formába és türelmesem megvárjuk, míg megsül. Kb. 20-25 perc.

Amíg kihűl a piskóta, a két csomag zseltanit kb. 400 ml vízben elkeverjük, felfőzzük, majd hűlni hagyjuk. Ha már csak langyos, a tejszínt kétfelé vesszük. Egyik felét elkezdjük magas fordulaton mixerrel habosra dolgozni, folyékony édesítőszerrel ízesítjük. Amikor már kellemes az állaga, de még egy kicsit folyik, hozzákeverjük az 5 ek. szitált kakaóport és a zselatin felét. A krémet saaaaajnos folyton meg kell kóstolni, hogy elég édes-e. De ami igazán csokis, az inkább csoki ízű, mély és telt, nem pedig édes és szirupos. Ezután a krémet a formában kihűlt piskótára öntjük, elsimítjuk és hűtőbe tesszük. Kb. 30 perc múlva a zselatin másik felét picit megmelegítjük, hogy újra folyós legyen. A tejszín másik felét is felverjük, édesítjük és végül hozzákeverjük a zselatint. A krémet a megszilárdult kakaós-csokis krémre öntjük, szépen elrázogatjuk-simítjuk, visszatesszük a hőtőbe. Amikor ez is megszilárdult, keserű, 80% feletti kakaótartalmú étcsokit reszelünk rá. Jó sokat! Vagy tetszőlegesen díszítjük, ahogy kedvünk tartja. Simán csak keserű kakaóporral is meg lehet szórni.

update torta: kakaós tejszínkrémtorta - direkt Anyucinak :))

Tálalás előtt – vagy mielőtt tortatálra, tortaszállítóra kerülne – a karima mentén belül éles késsel végigvágjuk. Ami a csatos forma karimáján maradt nyalakodni való, bízzuk egy pasira. Nagy sikerünk lesz vele.

Szervírozás magában, vagy tejszínhabbal. Ez egy puritán kis torta volt most, se masni, se szalag, se gyertya, csak úgy magában. De egyszerűen nem lehetett abbahagyni

Tesó hozott egy (bazi)nagy eperjoghurtos-krémes tortát. Nem ettem belőle, de a tetejéről pár szelet epret elcsakliztam. Az fincsi volt. Mellesleg beindult a fantáziám torta ügyben. De amikor aput interjúvoltam, hogy milyet szeretne májusban a szülinapjára, akkor azt mondta, hogy krémest csináljak neki. Még az is lehet, hogy két dologgal fogom meglepni

 

2 Comments

  1. krisztikee

    Kedves Bodza!
    Gratulalok a blogodhoz, fantasztikusan jo, es nagyon ugyes vagy! 🙂 A MasterMix-el folyamatosan meggyulik a bajom, es sajnos nem tudom mindig ugy atalakitani a recepteket, ahogy en szeretnem. Nagyon sok segitseget adsz ebben! 🙂 Ma van a baratom szulinapja, es ezt a tortat sutottem meg neki! Tenyleg nagyon szuper lett, bar meg nem vagtuk fel, de a keszites kozben talkaban maradt nyalakodnivalok alapjan biztos, hogy finom lesz! Az egyetlen szepseghibaja, hogy veletlenul cukrozott habtejszint vettem, de a ch ertekeket kiszamolva meg igy is nagyon lowcarb lett 🙂 Egy szo mint szaz, koszonom, hogy vagy! 🙂

    Reply
  2. BodzaBlog

    Szia Krisztike! Nagyon örülök, hogy némi útmutatást és segítséget találtál itt a Bodzán. A kezdet nekem sem volt mindig sikeres, de viszonylag gyorsan belejöttem és ráéreztem a lényegre. Egy jótanácsot tudok csak adni: a főzés legfontosabb hozzávalója a türelem. Mindegy, hogy 15 perces, vagy másfél órás az elkészítés, minden folyamatnak meg kell adni azt az időt, amennyi szükséges hozzá. Remélem a torta a kedvesednek is ízleni fog, a cukros hulalát pedig le kell tornázni a tortázás után, lehetőleg párosan 🙂 Boldog szülinapot kívánok neki és jó ünneplést nektek 😉

    Reply

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.