Húsvéti ajánlat

 

Régen jártam gasztro oldalakon és így nem láttam az új játék-hullámot. De Márti meginvitált, így körbe is néztem a Bodzán. El is képedtem, hogy pár év alatt mennyit változott az étrendünk. Most vegyesen válogattam a régi és újabb receptekből és fejben persze veszettül update-eltem egy-egy receptet. Legalább erre is jó volt ez a felkérés, hogy alaposan szétnézzek magunknál 🙂

Nézzük csak a Húsvétot, hogy milyen finomságokat készíthetünk.

Természetesen nem maradhat el a vendégkínálós, amúgy anyukám kedvence Tormás-uborkás sonkatekercs, amit gyorsan el lehet készíteni.

Ha húsvét, akkor persze kalács. De ha kalács, akkor spékeljük meg egy kis finomsággal még mindig a sonkára hangolódva. Azt sajnálom, hogy erről nem készült olyan kép, amikor felvágtuk, mert nagyon gusztusos volt belül is. Természetesen a kalács sonkával és tormával, de füstölt-főtt fajtával készült.

Ha már asztalhoz is ül a vendégsereg, akkor egy könnyű és teljesen más ízvilágú sajtlevessel kínálhatjuk őket, persze az elmaradhatatlan húsvéti zöldség egyik szebb formájávával koronázva, a sangó retekcsírával. Látványnak is szép, amolyan húsvéti-festett-tojás-színű, nem?

Egy megcsalt cordon bleu lehet a folytatás, friss salátával, de akár majonézes gombával is el tudom képzelni. Persze ma már kizárólag update panírral 🙂 Vagy kicsit könnyedebben egy hasonlóan készített rántott palacsinta is nagy sikert arathat, amibe a saját sonkánkat is tehetjük. Na nem a combunkat :)))

Ha valaki mégis egy kis különleges fogás mellett döntene, vagy többfélével kínálná a vendégeit, annak gyors és praktikus lehet a mustáros-lekváros sertésszelet. Igazán nem sok teendő van vele és cukormentes lekvárral is működik. Könnyű, színes salátával fitnessz vendégváró is lehet.

Lássuk a locsolókínálókat is. A húsvét egyik elmaradhatatlan fűszere a rozmaring. Süssünk rozmaringos rozsos pogácsát sonka vagy bacon kockákkal, nem fog maradni belőle, az biztos.

Az elmaradhatatlan, napokkal korábban is elkészíthető nagyon ropogós sajtos rudak sem hiányozhatnak. Persze csak akkor készítsük napokkal hamarabb, ha el tudjuk rejteni vagy hatalmas önuralommal bírunk 🙂

Gondoljunk az édes szájúakra is, hogy egy-egy kis apró falatkával megkínálhassuk őket. Igazán gyorsan elkészülnek az apró lekváros táskák. Különböző lekvárokkal vagy mogyorókrémmel is tölthetjük őket. Akkor kereszteljük át 🙂

Kedvezhetünk a répakedvelő nyusziváróknak diós répatortával is.

Csipegetni való mindig kell. Rengeteg formában készítettem már el az omlós mákost, sőt update-elve is, mindig finom és dobozban tartva sokáig eláll.

Egyszerű, ottfelejtős citromos ricotta tortát is ajánlanék. Sütés közben sok minden másra juthat időnk, nincs vele sok pepecselés és friss, üde íze egy kis könnyebbség lehet, ha már nagyon jól lakott a társaság.

Ha már citrom, és ha még van kedvünk sütögetni, akkor egy nyarat idéző, üde citromhab tortát is készíthetünk. Még ebből sem marad sosem egy morzsa sem 🙂 Ezt a receptet ma már nem édes, hanem sima hulalával és édesítőszerrel készíteném, mint ahogy a piskótát is. De a citrom az maradhat! 🙂

Játékszabályzat: “Írni kell egy bejegyzést Húsvéti ajánlat címmel. Javasolni kell 5 – 10 ételt bármilyen kategóriában. Egy feltétel van, hogy a már korábban közzétett receptjeidből válogass! Ha megkapod a játékra a meghívót, akkor kérlek, küldd tovább 10 bloggernek! A játékot szabadon is “elviheted”, nem kell megvárni, míg eljut hozzád!”

Mivel már csak egy nap van nagypéntekig, nem keresgélek 10 bloggert, szerintem én voltam most a sereghajtó 🙂 Viszont, ha valaki még nem játszott és kedvet kapott, ne fogja vissza magát!

Kellemes Húsvétot, vendégvárást, nyuszivárást, családlátogatást, tojásfestést, pihenést és csodaszép időt kívánok mindenkinek 🙂

 

6 Comments

  1. M@rti

    Jó ötleteket adtál! A képeid pedig annyira jók, hogy fényképezhetnél akár egy pár cipőt is, azt is “bekajálnám”.

    Reply
  2. BodzaBlog

    Cipőt? :))))))))) ezen nagyon jót nevettem 🙂 Köszönöm, igyekszem. Bár látszik a minőségi javulás, kb. onnantól, hogy jobb gépem lett másfél éve. Jó ez a digitális korszak 🙂

    Reply
  3. Andi

    Kedves Bodza!
    Szeretném ha elküldenéd nekem a citromos torta receptjét, nagyon szépen kérlek ha lehet holnap v legkésőbb vasárnap.
    Pont húsvéti tortarecepteket keresek és a Tiéd a kép alapján csodás lehet, a leírások mind igazán “jóízűek” a fotók pedig egyenes nyálcsorgatóak, valódi kulináris élvezet volt olvasni, nézni, komolyan mondom, hogy van jó pár főzős műsor amit simán kigolyóznál a tévéből ha így állsz a főzéshez ahogyan írod.
    Köszönöm a receptet előre is, további sok sikert és jó ízeket és boldog ünnepet kívánok!

    Reply
  4. BodzaBlog

    Kedves Andi 🙂 nagyon köszönöm a jókívánságokat és a bókot is. Egy ilyen komment mindig nagy lökést ad a jövőt illetően, és ezért éri meg igazán megosztani a recepteket a világhálón. Főleg, ha egy-egy recepttel mások is learathatják a babérokat a családjukban. Ez a legnagyobb ajándék egy gasztrobloggernek, legalábbis szerintem. Örülök, hogy megtaláltad a receptet. Délután a képeket is linkké teszem, de még a konyhában ügyködök éppen 🙂 Kellemes ünnepeket kívánok neked és a családodnak is 🙂 Nem vagyok profi, ez a hobbim és ezért imádom 🙂

    Reply
  5. Andi

    Szia Bodza!

    Szép vasárnapot kívánok mindenkinek!
    Azért írok mert ma megcsináltam a Citromhab tortádat és csodás lett, nemcsak szép, de finom is, sokkal bonyolultabbnak gondoltam és kimaradt belőle a vaníliamag és a zselatin is, nem kaptam, de így is eszméletlen lett.
    Na nem olyan szép mint a Tiéd, de azért örülök nagyon, hogy megízlelhettem és a Hulala sokak szerint rossz ízű, hát ez egyszerűen nem igaz. A Raffaelló torta lesz a soros.
    Szerintem ki kellene adnod egy receptkönyvet, tudom, hogy a net az amit mindenki olvas és néz és a blog-od nem hasonlít senkiéhez és már múltkor is írtam, hogy szuper és ne szerénykedj…még véletlenül, se hagyd abba, sok embernek szerzel vele örömet de mégis egy szakácskönyvet könnyebb kivinni a konyhába mint a számítógépet, csak emiatt.
    puszi
    Andi

    Reply
  6. BodzaBlog

    Szia Andi 🙂 Nagyon örülök, hogy sikerült a tortát megcsibálnod és pláne, hogy sikered is volt vele.
    A szakácskönyv jó gondolat, de nincs annyi saját tőkém, hogy megfinanszírozzam a kiadatását. Manapság pedig könyvet így lehet kiadatni Mo.-n. Viszont már van arra lehetőség, – megtisztelő, hogy megkeresett vele a forgalmazó – hogy az általa forgalmazott e-cooking számítógéphez, amit a konyhába lehet beszerelni, érintőképernyős, internetkapcsolatos, adatbázis rendszerben elérhetőek legyenek a receptjeim. Még nem látom át ugyan, hogy nekem ez miért jó, de talán alakul majd belőle valami. Igazság szerint lusta vagyok arra, hogy a Bodzán kívül máshova, tematikusan, egy komplex adatbázisba is feltöltsem amit ide teszek. Akkor ez minek? Hiszen ez nekem egy kedves hobbi, amit szívesen csinálok. De az idő halad, minden fejlődik, korszerűbb és modernebb lesz. Így előbb-utóbb nem lesz szükség a szakácskönyvekre, mert egy szekrényajtóba épített panelen keresztül is elérhető bármi, ami a neten megtalálható. Ez a jövő! Illetve már itt van. Ha lesz komplexebb infóm, biztosan jelezni fogom itt a blogon. :)Addig pedig köszönöm megtisztelő látogatásodat – és mindenki másét is – és építő hozzászólásaidat. Nagyon sokat lendítenek az ember kedvén :))

    Reply

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.