Gyöngyhagymás sertésragu – U1

 

Ez az étel hasonlóságot mutathat a stifado nevezetűekkel. De nem az! A legnagyobb különbség, hogy nem marhahúsból készül. A stifado, mint olyan, több ezer változata létezik, a mazsolástól, a fahéjasig, babérlevelestől az uborkacsíkosig. Vagyis ahány ház, annyi szokás. Ehhez képest ez a sertésragu maga a szűzies egyszerűség. Mindazonáltal tökéletesen beilleszthető az update étrendbe. Egy kérésnek engedve folyamatában is készítettem fotókat róla. De elég macerás ez így, meg kell mondjam.

update-elt gyöngyhagymás sertésragu - finommmm :)

Gyöngyhagymás sertésragu – U1

Ez kell hozzá: 1000 g friss sertéslapocka, 1 vöröshagyma, 1 lilahgyma, 3-4 (vagy sok) g. fokhagyma, 1 cs. medvehagyma szára, só, bors, 1 ek. zöld vegeta, 1000 ml paradicsomsűrítmény (cukor és tartósítósezrmentes!), 100 ml vörösbor, víz, 2 ek. libazsír, 1 ek. liszt, 1 ek. mastermix, 100 g gyöngyhagyma. Ebédnél köretnek: 1 db főtt burgonya

Így készül: A húst megmostam, letöröltem, nagy kockákra (kb.3×3 cm) vágtam. Egy tálon összekevertem a lisztet és a mastermixet, ebbe forgattam a húst. Edényben a libazsírt felolvasztottam, minden kocka húst körbepirítottam benne. Több adagban természetesen. Amikor megpirultak, mindet visszatettem és ráöntöttem a vörösbort . Most egy jófajta cabernet-t. Addig pároltam, míg teljesen elfőtt a szaftja és újra zsírjára sült. Micsoda illatok szálltak! Ekkor hozzáadtam a közben apróra vágott hagymákat, az apróra vágott medvehagyma szárak felét, sót, némi borsot, zöld vegetát. Amikor már jól összepárolódott a hús a hagymákkal, ráöntöttöem a paradicsomsűrítményt és kb. 200 ml vizet. Amikor felforrt, takarékra tettem és lefedtem. Innentől kezdve kb. 1 órát hagytam rotyogni, 2x megkevertem közben. Ha túl sűrű – az volt – pici vizet lehet még adni hozzá. Egy óra múlva a megsikált, szexis kis krumplikat héjastul beletettem a raguba. 20 perc után a gyöngyhagymát leöblítve szintén hozzáadtam. Mire puhára főttek, addigra a hús is finom omlós lett. Medvehagyma apróra vágott szárával díszítve tálaltam. Forrón tálaltam, mert ez igazán csak úgy finom.

Tekintve, hogy ez az étel hosszú ideig készül, vendégváráshoz ideális, ha előző nap elkészül. De közben ott lehet hagyni, mást lehet csinálni, és mindig mindenki szereti.
A zöld vegeta most minden egyéb fűszernövényt pótolt. Egyszerűen imádom, mert még most is – pedig nyáron csináltuk – csodás az illata. Tavaly sokkal kevesebb sóval készül már, mint az eredeti leírásban szerepel. Idén is fog készülni, mert elmaradhatatlan. Ha ilyened is van otthon, nem fogsz a boltban fűszerkeveréket venni, az tuti!

 

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.