Lasagne – U1

 

Vendégünk volt ma, bár az az igazság, hogy nem sokat evett. Én azt hittem, itt marad vacsorára is, de sürgős mehetnékje volt, miután kipihente az utazást. Már szerdán elhatároztam, hogy lasagne-t készítek. Az jó kiadós és mindenki szereti. Ugye? Előtte egy kis kolbis-tejfölös zöldbableves is került az asztalra.

lasagne update-elve :))) tök fincsi lett!

Lasagne – U1

Ez kell hozzá:
Tésztához: 150 g update master mix, 150 g liszt, 3 tojás, 1 tk. só, 2 ek. víz. Tésztagép 🙂 (a víz attól függ, mekkorák a tojások, van hogy kell, van, hogy nem)
Raguhoz: 800 g darált pulykacomb, 800 ml passzírozott paradicsomlé, 1 nagy sárgarépa, 2 fej hagyma, só, bazsalikom, fokhagyma, pici olaj, édesítőszer.
Mártáshoz: 50 g mastermix, 50 g liszt, 1 l tej, 50 g vaj, 2 ek. olaj, só, szerecsendió. Tetejére: 100 g reszelt füstölt sajt.

Így készül: A hagymát és a répát az aprítómmal apróra vágom, pici olajon – kb. 3 ek. – sóval megpárolom. Hozzáadom a darált husit és fehéredésig kevergetem. Közben jól szétmorzsolom. Ráöntöm a paradicsomlét, sózom, bazsalikomot morzsolok bele és jó adag granulált fokhagymával fűszerezem. Amikor már forr, adok hozzá egy pici édesítőszert, az elveszi a paradicsom savas ízét.
A tésztához összegyúrom a liszteket és a tojást. Ha kell, icipici vízzel összeállítom a tésztát. Két részre vágom, a gombócokat hagyom pihenni kb. 10 percig. Összeszerelem a tésztagépet, majd a gombócokat hosszúkásra nyújtva-lapítva először az 1-es fokozaton jó 15-20-szor áttekerem. Mindig félbe hajtom, hol keresztben, hol hosszában, ha kívánja a tészta, akkor picit rálisztezek. Amikor már szép sima és egyenletes, elkezdem szépen tovább nyújtani, egészen a 7-es fokozatig. Kb. az a bolti lasagne vastagsága. A tésztacsíkot végigszóróm liszttel, szépen hajtogatom és félreteszem. A másik gombócot ugyanígy csinálom meg. Jól viselkedett a master mix itt is!
A besamellhez megolvasztom a vajat az olajban, majd elkeverem a master mixet és a lisztet, picit átpirítom a vajon. Sózom, a tejjel fokozatosan öntöm fel, mindig simára keverve. Szerecsendióval fűszerezem.
Tepsi alját vékonyan megkenem olajjal, elterítek benne egy kis besamell mártást, a közben lapocskákra vágott tésztából kirakom az alját. A húsos ragu felét elterítem rajta. Meglocsolom egy kis besamell mártással, majd tészta következik. Két réteget csinálok, a tészta tetejére mártást terítek. Reszelt sajttal megszórom és forró, 200°C-ra előmelegített sütőbe tolom. Amíg megsül, mindent elmosogatok és várom, hogy becsengessen a vendég

A raguhoz ezt a mennyiséget adtam meg, mert kb. ennyit használtam fel a nagy tepsimhez és a tésztához. Egyébként 1 kg hússal és 1 l pariszósszal készült. A maradékot lefagyasztottam, remek lesz egy hétköznapi update bolognai spagettihez.

Csak leírva tűnik bonyolultnak, amúgy nem az. Amíg a ragu rotyog, szinte minden másra jut idő. Jó szervezéssel hamar úrrá tudunk lenni a káosznak tűnő helyzeten, de amikor elpakoljuk a tésztagépet, (Aki még nem használt tésztagépet, figyeljen oda, hogy soha nem szabad vízzel kimosni! Jó, ha van egy ecsetünk, amivel kisepregetjük, akkor ezer évig gép marad. Legalábbis a kézi tekerős, nálam Marcato masina.) akkor már látjuk az alagút végét. Az illatok pedig minket és a vendéget is bőven kárpótolnak minden viszontagságért. Amúgy is szeretem télen a paradicsomos ételeket, mert olyan nyár-illatuk van.  Szerintem

 

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.