Kefíres sajtos kiflik – U1

 

Tiszta hülye vagyok. Azt gondoltam, hogy a francnak sincs ma kedve főzni. Szontyolodott volt a kedvem, végül csak az edzés hozta meg. Ez olyan, hogy nyitogatja az ember a hűtőt, ácsorog előtte, végignéz minden polcot, aztán semmihez sincs kedve. És akkor megszállja az ihlet, hogy hű! Egy jó kis sajtos kifli de finom lenne! (Vagy nem így van?) Végül edzés előtt bedagasztottam egy adag tésztát, mert akkor már mindenképpen kiflire vágytam. Volt egy kis maradék reszelt sajt is tegnapról, azt belegondoltam. A végeredmény pedig csábító lett és az esti fetás-hagymás-olívás-paradicsomos-uborkás-jégsalátás salihoz is remekül passzolt.

update1! Hihetetlen finom kefíres-sajtos-korpás kiflik. Ilyet sokat akarok még :)))))))

Kefíres-sajtos kifli – U1

Ez kell hozzá: 205 g update master mix, 230 g sima liszt, 20 g zabkorpa (elhagyható), 1 cs. szárított élesztő, 1 tk. só, 1 tk. zero cukor, 1 ek. jófajta olívaolaj, 200 ml kefír, egy kis meleg víz, amennyit a tészta kíván, 100 g reszelt sajt, incifinci tej a kenéshez, 16 csipet szezámmag.

Így készült: az összes száraz anyagot átszitáltam, majd a közepébe csorgattam az olívát, és a kefírt. Mixer dagasztókarjával elkezdtem összedolgozni, a meleg vizet pedig fokozatosan adagoltam hozzá (jellemzően ezért nem tudom, mennyi került bele, de az tuti, hogy a master mix bőven vesz fel folyadékot.) Szép fényesre dagasztottam a géppel, majd a tálra rápattintottam a fedelét, eldugtam a mikróba (ott nincs útban) és magára hagytam 50 percre. Edzés után meglestem, csodaszépen megkelt. Aláliszteztem picit és hatalmas kört nyújtottam belőle. 16 cikkre vágtam és minden cikk széles felébe szórtam reszelt sajtot. Szorosra fogtam, majd a csücsök felé feltekertem. A végeit összecsíptem, mégis kibújt imitt-amott a sajt, aminek viszont Apácska nagyon örült Sütőpapírral bélelt tepsiben katonásan egymás mellé pakoltam őket. Letakartam és 20 percig hagytam újra kelni a kifliket. Visszamentem edzeni, majd a 20 perc után vékonyan lekentem őket tejjel, megszórtam pici sóval, csipet szezámmaggal mindet, és betoltam a 190°C-os, begőzölt, előmelegített sütőbe. Kb. 20-25 perc alatt sültek nagyon finomra. Az illatukkal tele volt a lakás. Jól sikerültek, finomak lettek és holnap ebédre is ez lesz a saláta mellé

Tipp: nem szentségtörés, de én a kenyérfélékhez mindig sima csapvizet használok, nem flancolok. Most viszont hideg volt a kefír, és nem langyos, hanem egy kicsit melegebb vizet adtam hozzá, minthogy ne induljanak be a didergő élesztőgombák. Bevált.

Egyébként látszik, hogy erre is jó az edzés: pont annyi ideig kell tartania, míg egy jó tészta kétszer megkel! Hihi

1 Comment

 1. Formanek Csenge

  Pályázat Gasztrobloggereknek!

  Keressük a legjobb tokaji borecetes recepteket!

  A Tokaji Borecet Manufaktúra Magyarországon egyedülálló módon kiváló minőségű tokaji borokból készít borecetet. A magas minőségű alapanyagokra garancia, hogy a szakmai berkekben is elismert Tokaj Nobilis borászat borait használjuk fel boreceteink készítéséhez.
  Célunk, hogy kiváló alapanyagként hozzájáruljunk az Ön ételei magasabb minőségéhez!

  Receptversenyünkre gasztrobloggerek jelentkezését várjuk, akik tokaji borecettel készült fogásokkal indulhatnak. Jelentkezés esetén postázzuk teljes mintapalettánkat, ezek segítségével kell az ételeket elkészíteni. A legjobb recepteket kiválogatjuk, és készítőjük nevével egyetemben publikáljuk egy Magyarországon elsőként megjelenő borecetes kiadványban.

  Részletek:

  http://tokajiborecet.hu/hirek/palyazat-gasztrobloggereknek

  Reply

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük