Hamburgerzsemle és a hamburger – U1

 

Tegnap Apa megfűzött, hogy csináljak hamburgert. Ehhez eddig mindig bótban vettem a nagy bucit. Mai szemlélettel és életmóddal ez persze szóba sem jöhetett. Megkerestem Limara oldalán a hamburgerzsemlét és már csinálhattam is az U1 lisztből a bucikat. Azért volt némi aggodalmam, hogy tisztán ebből vajon sikerülni fog-e vagy sem? De olyan szuper lett, és olyan finom, hogy a fülünk is kettéállt tőle!

update hamburgerzsemle - mind az összes szezámmagos :)))))))

Hamburgerzsemle és hamburger – U1

A bucikhoz ez kellett: 500 g U1 liszt, 10 g élesztő, 1 tk. só, 2 tk. xillit, 200 ml tej, 40 g olaj, 200 g natúr joghurt, 1 tojás+1 a kenéshez (mondanám, hogy fél tojás 🙂 ) és szezámmag a tetejére.
A húspogácsákhoz: 1000 g pulyka darálthús, só, bors, granulált fokhagyma (sok), 2 tk. tenyerem közt elmorzsolt bazsalikomlevél, 1 tk. őrölt chilli, 1 tk. karamellizált balzsamecet (essszencia), 1 kisebb fej apróra aprított lilahagyma, 50 ml víz.
A hamburgerhez még: 8 szelet sajt, 8 szelet karikázott paradicsom, 1 szeletelt lilahagyma, 1/2 fej csíkozott jégsaláta, csemege uborka vagy karikázott kígyóuborka (épp tegnap fogyott el), Update1 majonéz, mustár, ketchup ízlés szerint.

Így készült: a lisztet, sót, xillitet, élesztőt még szárazon összekevertem. Ezután a közepébe ütöttem a tojást, hozzáadtam a langyos tejet, a 40 g olajat és a joghurtot. Ebből eleinte csak 100 g-ot, ahogy az eredeti receptben szerepel, de ahogy már máskor is tapasztaltam, az U1 liszt sokkal több folyadékot kíván, így a végén ennek a duplája került bele. Az egészet a kézi mixerem dagasztókarjával dolgoztam szép fényes bucivá. A tálra rápattintottam a tetejét és elrejtettem a mikróban. A sütőt 180°C-ra előmelegítettem.
Bementem a szobába edzeni. 50 percet kelesztettem, majd 8 viszonylag egyforma darabra nyestem. Ezekből helyes kis zsömléket formáltam és sütőpapírral bélelt tepsire pakoltam mindet. Letakartam, még 30 percig kelesztettem. Megérte ennyit hagyni, mert így az U1 liszt szépen kidolgozta magát. Mikor újra megkeltek, tojással mindet lekentem, Apa megszórta őket szezámmaggal és már mentek is a sütőbe. Nekem nem valami profi a sütőm, így kb. 25-30 perc alatt sültek és barnultak meg. Az illatuk mennyei volt.

A húspogácsákhoz az összes hozzávalót összekevertem és hagytam addig állni, érlelődni, míg a bucik meg nem sültek. Ekkor egy tálcán ellapogattam kb. ujjnyi vastagon a húsmasszát, a legnagyobb pogiszaggatómmal kiszúrtam, majd egy vékonyan kikent palacsintasütőben sütni kezdtem a pogácsákat. Ezt Apa hamar átvette tőlem és szigorúan felügyelte a húspogácsák sorsát. Forgatta, lapogatta őket. Finom, szaftos és zamatos pogácsák lettek. Persze csak 8 pogácsát sütöttünk meg, a többi (4 db) vákuumozva a fagyasztóba került.
A bucikat kettévágtam és Apa a belsejüket a tiszta (közben elmosogatott) palacsintasütőben enyhén megpirította. Így nem ázik el a buci a sok finomságtól, amit belepakol az ember. Aztán már csak leültünk és mindenki úgy rakta össze a buciját, ahogy kívánta. De a lényeg, hogy mindenből kerüljön bele: alulra egy kis majonéz, erre salátalevél csíkok, erre lilahagyma, husi, sajt, paradicsom, ketchup, majonéz, uborka, salátalevél.

hamburger update1 módra! :))) nagyon fini!

A lényeg, hogy isteni volt a buci és elégedettek vagyunk vele. Igaz nem akkora hatalmasok, mint a sarki hambucisnál, viszont annál sokka-sokkal finomabbak.

4 Comments

  1. B. Roberto

    “2 tk. tenyerem közt elmorzsolt bazsalikomlevél”
    Akkor ezt nélküled nem lehet elkészíteni?:)

    Amúgy tényleg jól néz ki 🙂

    Reply
  2. BodzaBlog

    Szia Roberto! De kedves :))) nekem fel sem tűnt, pedig elolvasom mindig, mielőtt felteszem, hogy mit írok. Elsőre azt mondanám, hogy nem ám! De persze, hogy el lehet. Viszont olyan kedves a kommented, hogy emiatt nem javítom ki. Egyébként nem is gondoltam, hogy pasik is olvasnak nálam. Örülök neked és ha a saját tenyered közt morzsolod, akkor is finom lesz! :)))

    Reply
  3. Degyand

    Köszi, hogy leírtad, limara féle péksütiket szoktam csinálni, meg kenyeret is, jó ha vki átalakítja 🙂

    Reply
  4. BodzaBlog

    Szia Degyand! Limara receptjei csodálatosak. Naná, hogy update-elem, amit én is elkészítek. Így nem maradok le róla 🙂

    Reply

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.