Update tk. rozsos kenyér és még egy recept

 

Már nagyon kíváncsi voltam, milyen lenne egy saját kenyérke update liszttel. Bár minden haszontalan lisztfélémet elajándékoztam, ezt a teljes kiőrlésű rozsos, ráadásul kovászos kenyérliszt keveréket megtartottam. Aztán vasárnap a nagy főzőcskézés közepette gondoltam egyet és felesben bekevertem. Isteni lett!

update kenyér - isteni finomas :)))))

Update tk. rozsos kenyér

Ez kell hozzá: 250 g tk.rozsos, kovászos lisztkeverék (by lidl), 250 g update1 liszt, 330ml víz (nekem többet vett fel, gondolom az u1 liszt miatt), 5! g szárított élesztő, 1 mk. só (na ezt meg kifelejtettem és picit sótlan lett, de legalább nem eszünk annyi sót sem)

Így készül: A liszteket az 5 g szárított élesztővel és a sóval (ha el nem felejtem, ugye) összeszitálom. Hozzáadom a meleg vízet és géppel jól kidolgozom. Kivajazott pástétomformába teszem és megvágom a tetejét. A tálra húzok egy nejlonzacsit és meleg helyen – nálam radiátor – hagyom 40 percig kelni. Közben a sütőt szokás szerint 220°C-ra melegítem, és az aljába lábosban vizet teszek. A megkelt kenyérkét – ami jól kidagadt a formából – beteszem, közben spriccelővel extra gőzt csinálok. 10 perc múlva 180°C-ra mérsékelem a sütő hőmérsékletét és kb. 40 perc alatt kopogósra sütöm. Formából kivéve, rácson hagyom hűlni.

Nekünk megéri kenyeret sütnöm, mert 1 hét alatt fogy el egy ekkora darabka kenyér. Hűtőben tartom, mivel semmiféle tartósítószer nem kerül bele, de mint a többi, gondolom ez is tökéletesen viseli majd magát.

Meg kell még említenem a szombati ebédet is!
Évaanyu a neten leskelődött és olyan receptet talált, ami nekik és nekünk is ízlett. Kivéve Feri bácsit, aki meg sem kóstolta. Szóval előre is sorry, mert nem tudom kié a recept. De mint Évaanyut, őt is csak méltatni tudom! Mert annyira, de annyira finom volt, hogy kettéállt a fülünk is tőle! És szuper U1-es!

Túrós rakott csirkemell
Ez volt benne: csirkemellfilé, tehéntúró, tejföl, só, újhagyma, pulykamellsonka, füstölt sajt.
Ügymenet: (ha jól emlékszem) a csirkét elősütötte és tűzálló tálban egymás mellé fektette a szeleteket. Túrót tejföllel, sóval, karikára vágott újhagymával kikevert és a felét a csirkére halmozta. Erre rakosgatta a sonkaszeleteket, majd még egy réteg hagymás túrót. A tetejére füstölt sajtot reszelt és sütőben megsütötte.
Olyan, de olyan finom, hogy az csuda! Szívből ajánlom mindenkinek, hogy csinálja meg, ebből aztán este is annyit ehet, amennyit akar. Feltéve, hogy marad ebédről

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.