A mi svéd húsgolyónk -U1 | BodzaBlog









A mi svéd húsgolyónk -U1

 

Kérdeztem Apácskát, hogy enne-e fasírtot vagy effélét. Azt mondta, hogy csináljak megint svéd húsgolyókat. Persze, hogy nem bírtam ki és belegondoltam még valamit. De végül körettel együtt igazán U1-es kódú lett a menü és olyan finom, hogy mind az összes ujjunkat lenyaltuk utána. Mert a tányért is ki kellett nyalingatni ugyebár

svéd húsgolyók a mi ízlésünk szerint

Svéd húsgolyó – piros gyümölcsös mártással – U1

Ez kell hozzá: 500 g pulyka darálthús, 1 tojás, lenmagsó (vagy sima), morzsolt szárított bazsalikom, 3-4 db felezett aszalt paradicsom, fokhagyma és bors.
A mártáshoz 1 csomag – 350g – fagyasztott vegyes gyümölcs: málna-ribizli-meggy-eper-szeder-áfonya keverék és édesítőszer.

Így készül: a húshoz adtam a granulált (vagy reszelt) fokhagymát, borsot, 2 tk. lenmagsót, apróra vágott aszalt paradicsomot, nagy csipet morzsolt bazsalikomot és a tojást. Jól elkevertem és 4 órát pihent az erkélyen a hidegben. Melegebb időben nyilván hűtőbe tenném.
A gyümölcsöket nyeles forralóba tettem, alálöttyintettem 2 ek. vízet, folyékony édesítőszerrel ízesítettem. Kis lángon hagytam, hogy levet eresszen, aztán beforraltam. Folyamatos ízellenőrzést kíván, hogy elég édeskés legyen, mert alapvetően savanyú az íze. Na meg azért, mert finom és olyan jó nyalogatni a kanalat
Vacsi előtt 15 perccel a húsból apró golyócskákat csináltam és forró olajban sütöttem ki. Nem kell, hogy ellepje, de a serpenyőt rázogatva szépen körbe kell forgatni őket. Vagy csipesszel, ha nem nyomjuk meg a golyócskákat. Ha kész. tálaljuk. Nekem 21 golyócska jött ki ebből a mennyiségből.

svéd húsgolyók - némi csavarral :) nyamm

Ez a bazsalikom, amit már több helyen is varázsbazsalikomnak említettem, egy biogazdaságból került hozzánk az ősszel. Már bánom, hogy nem vettem még vagy 5 csokorral. Szép lilás-zöldes színe volt, amit szárítás után is megőrzött. És nem ám olyan az illata sem, mint a ,,bótinak”, amit morzsolva árulnak. Sőt a nagylevelű zöldnél is finombb az illata. Az apró levelű thai bazsalikomra sem hasonlít, amit pedig enyhe mentás íze és illata miatt is nagyon szeretek. Már ha lehet kapni. Gondolom ez valami egészen más fajta. De az íze is sokkal aromásabb, teltebb és varázslatosabb. Na ezért varázsbazsalikom. Sajnos egyetlen csipet maradt csak belőle és utána sóvárogva várhatom, míg nyár lesz és majd újra tudunk beszerezni belőle.

2 Comments

  1. Nelli

    Meg szeretném kérdezni, hogy lenmagsót hol lehet beszerezni?

    Reply
  2. BodzaBlog

    Szia Nelli! Szerintem sehol. :)) Sk. szoktam lenmagot pirítani száraz serpenyőben és ha kihűlt, sóval összedarálom. Nem szabad egyszerre sokat gyártani, mert meg tud savanyodni, viszont szinte mindenbe finom. Legyen az saláta, leves, hús, pogácsa, uborkás joghurt, krémsajt, fantasztikus íze lesz tőle. Már nem tudnék létezni sem nélküle azt hiszem. :)) Egy tipp: amikor pirítja az ember, le kell fedni pl. egy fröccsenésgátlóval, vagy fóliával, mert ha nem, akkor teleugrálják örömükben a konyhát és még 2 hét múlva is ilyenekkel találkozhatsz: ,,jujazmiazbogárdehogylenmag” :))))

    Reply

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.