Töltött rozsbucik

 

Párszor már bevált az előre kevert rozskovászos rozskenyérliszt. Most is, mert csak egy kis meleg vízzel hipp-hopp be lehet keverni, aztán ha megkelt és átdolgoztam a tésztát, már csak fantázia kérdése, mi lesz belőle. Múltkor magos zsemlécskék lettek, egy tálban körberakva, úgy megsütve, mint egy virág. A héten valamelyik nap pedig töltött bucik.

töltött rozsbucik - rozskenyértásztából, rozskovásszal. Igazán mennyei :)

Töltött rozsbucik

Ez kell hozzá: 1 kg kevert rozskovászos rozsliszt, 125 g sovány bacon, 150 g trappista sajt, 2 paradicsom, 200 g tejföl, pár csipet bazsalikom.

Így készült: a lisztet a rajta lévő recept szerinti mennyiségű meleg vízzel (660ml) és a kézimixerem dagasztókarjaival – nemám a sajátommal, pláne hétköznapon – szépen kidolgozom. A tállal együtt beteszem a mikróba és rácsukom az ajtót. Ott nincs huzat és jól érzi magát a tészta. Közben megcsinálom a többi házimunkát, majd kb. 40 perc múlva kézzel átdögönyözöm a tésztát és ekkor kitalálom, mi legyen belőle. A töltött bucikhoz a tésztát kinyújtottam és 15×15 centis kockákra vágtam. A kockák egyik felét megkentem tejföllel, megszórtam granulált fokhagymával, pár kocka sovány baconnel. A paradicsomokat vékony szeletekre vágtam, de hogy a bucikat fel tudjam tekerni, a karikákat félbe vágva tettem a bacon tetejére. Megszórtam egy csipet varázsbazsalikommal. A bucit feltekertem, a végeit bedugdostam, szépen eligazgattam kicsit és sütőpapírral bélelt tepsibe raktam. Némelyiket megvágtam és szezámmagot szórtam a tetejére. A többit mellé. Egy tepsire 8 db fért el kényelmesen úgy, hogy még a fél óra kelesztés után sem értek össze. Akkor megspricceltem őket, forró, gőzös sütőbe toltam. 10 perc után lentebb vettem a hőmérsékletet, ahogy a kenyereknél szoktam, és még 25 percig sütöttem őket. Nagyon fincsik lettek, azt hiszem paradicsommal ettük. Ráadásul milyen könnyű volt másnapra csomagolni!

Jópofa ez a kevert liszt. Ezt is át szoktam szitálni, mert szeret összetömörödni, ahogy szállításkor minden szuszt kipréselnek belőle. Akkor láttam meg, hogy ez a kovász is egy instant dolog, mert helyes, apró kis gömböcskékben van jelen a lisztben. Nem is értem, hogy eddig miért nem láttam ilyet üzletben? Erre fel mondta valaki, hogy ő már vett kész kovászt és nem vált be neki. De nem ilyen formátumú volt. Pedig ez lehetne az év nagy biznisze, nem?

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.