Gyümölcskenyér – fehérjéből

 

Naná, hogy maradt meg tojásfehérjém az ünnepi sütögetésből! Nézelődtem a neten, mert nem szoktam csak fehérjéből gyümölcskenyeret sütni. Tényleg hóka 🙂 Van ahol ezüst gyümölcskenyérnek hívják, ahogy olvastam. (Csendben jegyzem meg, hogy bár látványos, a reformos konyhába kevésbé illik, de azért most az egyszer na…. megengedtem magunknak. A tavalyi év után megérdemeljük. Így döntöttem és kész.)
Végül Eve & Apple-nél találtam olyan receptet, amihez nem kellett dekáznom és még a cukorral is spórolhattam. Ha nem lettem volna lusta xillitből porcukrot gyártani, akkor már majdnem reformos is lehetett volna. Na meg persze nem sima liszttel. De akkor ez már nem is ez, hanem egy másik recept lenne. Viszont van egy mondás ,,mifelém” miszerint: ,,ami kés az nem nyúl”, szóval még eljöhet az ideje annak a másmilyen receptnek is egyszer.

tojásfehérjéből készült gyümikenyér - csinos, finom, csak semmi diétás nincs benne, szóval bűűűűűűűűűűűn :)

Gyümölcskenyér – fehérjéből

Ez kell hozzá: 8 tojás (megmaradt) fehérje, ez egy nagy bögrényi, ugyanennyi sima liszt, 3 ek. porcukor, csipet só, 1 kupica vaníliaaroma, 1/2 kávéscsészényi olaj, 1 mandarin reszelt héja, aszalt gyümölcsök és csonthéjasok: vörösáfonya, sárgabarack, mazsola, dió, paradió, kesudió, törökmogyoró, mandula.

Így készül: a fehérjéket a porcukorral, vaníliaaromával és a mandarin lereszelt héjával félkemény habbá vertem. Vagy legalábbis valahol a félkemény és a kőkemény között volt. A mindenféle magvakhoz és gyümölcsökhöz kevertem 1 ek. lisztet, jól összerázogattam, hogy mindenhol beterítse őket. A habhoz hozzáöntöttem az olajat, majd beleforgattam a lisztet, végül a magvakat és gyümölcsöket is.
Kivajazott, kilisztezett őzgerinc formába tettem és megütögettem, hogy egyenletesen elkússzon minden sarokba. 2 forma kell ehhez a mennyiséghez. (deúúúútálomelmosogatni:) ) 180°C-os sütőben kb. 25-30 percig sültek. Tűpróba után kivettem, mivel ezen nem látszik, ha túlsül: a teteje akkor is fehér marad. De nem száradt kis és egészen finom lett.

Az egyiket étcsokival bevontam és kókuszreszelékkel megszórtam. És ha megvártam volna, hogy megdermedjen a csoki, még szebb lenne:

ez is olyan... csak még csokis és kókuszos is ... plánesőt nem diétás :) de finom! ;)

2 Comments

  1. GasztroRéka

    Ez nagyon jól néz ki!
    Idén bolti stollent ettem de az borzalmas volt…:(

    Reply
  2. BodzaBlog

    Szia Réka 🙂 Azt kell mondjam, hogy ez ,habkönnyű” és egyáltalán nem vált kárára, hogy kispóroltam belőle a cukrot. 🙂

    Reply

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.