Bundázott polenta chilis krémfehérsajttal

 

Egy pasit nem szabad egyszerre túl sok információval elhalmozni. Úgyis mindig a legegyszerűbb, legalapabb döntést hozza. Olyan… egyszerű

– Apa, főztem csirkelevest, tettem bele neked zúzáját is. De ha ma még meglennél hús nélkül, akkor csináltam egy kis bundázott polentát, tettem bele chilibe forgatott krémfehér sajtot. És van hozzá egy finom, könnyű saláta is. De levest vihetsz holnap ebédre, és lenne utána egy kis rizottó is. Na, mit ennél?
– Jó lesz ez a bundás izé.

polenta bundában chilis krémfehérsajttal megbökdösve - gyors, könnyű, finom ;)

Bundázott polenta chilis krémfehérsajttal

Ez került bele: 250 g kukoricadara, 50 g krémfehérsajt, chilipehely, só, 100 g vaj, granulált fokhagyma, víz, pár ek. morzsa. Sütéshez pici olaj.
Salátához: római saláta és jégsaláta levelek, 1 fej lilahagyma, 100 g zöld olívabogyó, csipet só, olívaolaj

Így készült: a polentához felteszek 1 liter vizet egy lábosban.  Egy kisebb tepsit folpackkal kibélelek és olajjal vékonyan megkenegetem. Akkor jó, ha annyira túllóg a széleken, hogy visszahajtva befedné még egyszer az alapterületét. Ha felforrt  a víz, 1 tk sót dobok bele. Beleszórom a kukoricadarát és habverővel csomómentesre keverem. És keverem. Keverem. Még mindig keverem. Ha már nem túl szemcsés, kezd megfőni a dara, akkor megkóstolom, hogy elég sós-e. Elzárom alatta a gázt és belekeverem a darabkákra vágott vajat. Jó alaposan eldolgozom, pár percig hagyom állni.
A krémfehér sajtot apró kockákra vágom, chilipehelyben megforgatom. A polentát elsimítom a bélelt tepsiben, gyorsan belenyomkodom – nagy össze-visszaságban – a sajtkockákat és visszahajtom rá a folpack túllógó széleit. Így nem lesz libabőrös és vastag a teteje, míg kihűl. Persze kiköltöztettem az erkély hideg kövére, hogy hamarabb kihűljön.
Amikor megdermedt, deszkára húztam a folpackkal, kockákra vágtam. A kockákat hipp-hopp éppencsak morzsába forgattam és már mehettek is a forró olajba. Oldalanként kb. 1- 2 perc kellett csak nekik.
Salátával ettük és nagyon finom volt. Most nem flancoltam – szerintem – de ez a polenta már megint bejött nekünk

4 Comments

  1. duende

    Nagyon tetszik! 🙂 Eszméletlen jó! Egyszerű, de isteni lehet, az ilyen ételeket nagyon szeretem.
    Én is éppen tegnap néztem ki magamnak egy polentás receptet, mert ritkán esszük pedig milyen jó is tud lenni!

    Reply
  2. BodzaBlog

    Szia duende 🙂 Mindenképpen próbáljátok ki. Finom, tápláló, nem terhelő és szerintem rengeteg sok fantázia van még benne 😉 Örülök, hogy itt jártál!

    Reply
  3. duende

    🙂 Sokszor járok, csak lusta kommentelő vagyok! 🙂

    Reply
  4. BodzaBlog

    Nem baj, azért örülök, hogy most megtetted 🙂

    Reply

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.