Újévre: lencse

 

Szeretem a hagyományokat, de azt hiszem épp itt volt az ideje, hogy idén ne lencselevest készítsek. Mellesleg imádom, nagyon szeretem, odavagyok érte és hidegen is megeszem. És még szeretem a lencsesalátát is, a majonézes lencsét, a lencseropogóst, a lencsekrokettet, az almás lencsesalátát, a lencsefőzeléket, a lencsepürét, a lencsefasírtot…. szinte mindent, amiben van lencse.
Nem is tudom, ha Gombóc Artúr a lencsét szerette volna, nem a csokit, akkor is olyan népszerű lett volna?
Beújítottam. Nem nagyon, csak egy kicsit. Mert úgy gondoltam, hogy jó lenne egy finom, szaftos, paradicsomos, meleg ételt enni. Persze husisat, nanáhogy! Persze lencséset, nanáhogy! Ezt gondolatban összekombináltam és már ki is találtam, hogyan csinálom meg.

illatos, forró, lencsés, paradicsomos, húsos, isteni :))))

Lencsés-paradicsomos ragu

Ez kell hozzá: 500 g sertés-marha darálthús (light – vagyis kutyasovány), 1000 ml paradicsompüré (passata – natúr, tartósítószermentes), 200 g lencse, só, bazsalikom, rozmaring, zöld vegeta, 2 nagy lilahagyma, 4-6 ger. fokhagyma, édesítőszer.

Így készül: A lencsét átmostam, feltettem főni, az első forrás után lecseréltem a vizet rajta. A tiszta vizet sóztam, roppanósra főztem, nem teljesen puhára. Közben a hagymát felaprítottam, majd a fokhagymát kevés olajon megdinszteltem. A darált húst hozzáadtam és fehéredésig pirítottam, kevergettem. Zöld vegetával fűszereztem, hozzáadtam a paradicsompürét. Sóztam, és pár pötty édesítőszert is tettem bele. Bazsalikomot morzsoltam bele és apróra vágott friss rozmaringot. Kb. 10 percig rotyogtattam. Addigra félig megfőtt a lencse, amit leszűrtem, hozzáadtam a raguhoz. Vizet is kívánt, így egy kicsit felöntöttem. Még 25 percig főztem együtt és már készen is volt.

Magos-rozsos császárzsemlével fogjuk enni és remélem szerencsét hoz majd jövőre!

Addig is minden kedves olvasómnak és bloggertársamnak sikeres és boldog új évet kívánok!


 

2 Comments

  1. anett

    Egy valamit nem értek.Ebbe a paradicsomos lencsébe paradicsompüré kell vagy paradicsomlé?Mert nem mind1.Az egyik sürübb és inetnzívebb.

    Reply
  2. BodzaBlog

    Szia anett! Azt írtam, hogy passata. az a fajta dobozos paradicsompüré, ami a házi parilé és a konzerv sürített pari között van. Passzírozott paradicsom, ami jó sűrű, de még nem a nálunk ismert aranyfácános paradicsompüré. Általában 500 ml-es papírdobozokban kapható és nagyon sokféle van belőle.

    Reply

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.