Zöldbabos-sajtos rétes és zabpelyhes pulykapogácsa

 

Saccra úgy ezerévenként egyszer készítek rétest. Na jó, nem vagyok az a pepecselős fajta. De egy gondolat szöget ütött a fejembe múlt héten és nem hagyott békén. Miért is kellene édesnek lennie a rétesnek? Eszternél láttam, hogy ,,elkövetett” már ilyen csínyt, de annyi energiát én nem szántam rá. (öö… nem a lustaság beszél belőlem, csak a praktikum. Persze.) De valami egyszerűbbet, amit egy fűszeres pulykapogácsa mellé adhatok, na azt azért bevállaltam.

rétes ződbabbal :) meg bazsalikomos-aszalt paradicsomos-zabpelyhes pulykapogácsa és paradicsomos-zöldbab saláta. Flanc nélkül, de isteni volt :))))

Zöldbabos-sajtos rétes

Ez kell hozzá: 1 cs rétestészta (6 lapos), 450 g ceruzabab, lenmagsó, 200 g trappista reszelve, 2 ek. tejföl, némi olívaolaj a kenegetéshez.

Így készült: a babot forró vízben 5-6 percig blansíroztam, majd lecsepegtettem. A réteslapokat kiterítettem, mint vadász a tigrisbőrt, majd 4 nagy kocekára nyestem. Egy zöldbabos táskához 3 lapot használtam fel így: magam elé tettem egy lapot, megkentem olívaolajjal, rátettem a következőt, megkentem, rátettem a harmadikat, megkentem. Keresztben (vagyis négyzetnél mindegy hogyan) ráhalmoztam egy adag babot, megszórtam lenmagsóval, ráhalmoztam egy kis reszelt sajtot. Úgy tekertem fel, mint a bejglit: oldalt felhajtottam, majd feltekertem. Ahol a vége volt a tésztának, az lett az alja. Tepsire tettem. 8 csomagocskám lett, egy kis bab persze kimaradt. De majd mondom mi lett vele.
Lekentem tejföllel a pakkokat, megszórtam szezámmaggal és sutty, betoltam a forró sütőbe, ahol 10-12 perc alatt helyes kis pirulós színük lett.
Felkerült a családi örökségvédelmi listára, annyira ízlett mindenkinek :))

Aszalt paradicsomos-zabpelyhes pulykapogácsa

Ez kell hozzá: 1000 g darált pulykacomb, lenmagsó, bors, 1 tojás, 2 ek. aprószemű zabpehely, granulált vagy friss fokhagyma, aszalt paradicsom és 1 ek. az olajából, szezámmag, 1 szikkadt rozskifli, bazsalikom morzsolva.

Így készült: a húst tálba tettem, az aszalt paradicsomot – nem tudom megmondani, hogy mennyi legyen, ránézésre lehessen látni, íze legyen, de nem paradicsompogácsa az elérni kívánt eredmény – feldaraboltam és egy picit az olívaolajából is cseppentettem a masszához. Lenmagsóval sóztam, borsoztam, granulált fokhagymával és elmorzsolt bazsalikommal úgy ízesítettem, mintha fasírt lenne. Hozzáadtam a tojást, és a zabpelyhet. Összedolgoztam és hagytam pihenni kicsit. A rozskiflit karikára vágtam és a késes aprítóban nem túl finomra, inkább rusztikusra daraboltam. A húsmasszát kiterítettem egy szilikonlapra – ennek híján szerintem sütőpapírra tettem volna – és kb. 2 cm magasan ellapogattam. A legnagyobb pogácsaszaggatóval kiszaggatam, belehempergettem a rozsmorzsába, majd egy sütőpapírral bélelt, olajjal picit megkent tepsibe fektettem őket. 22 darab lett, persze ez a pogiszaggató méretétől függ. Túl kicsiket nem érdemes csinálni. 180°C-os sütőbe toltam, egyik oldalát 10, másikat 8 percig sütöttem. Hihetetlen illatos lett a bazsalikomtól, és nagyon jól érvényesült benne a paradicsom. Mindenképpen ismétlésre vár, szívesen visszatapsoljuk a jövőben. Sőt, ha itthon készülne hamburger, akkor csakis ilyet tennék bele.

A kimaradt zöldbab mellé felvágtam 4 érett paradicsomot, a babokat picit rövidebbre tördeltem. Megcsurgattam egy kis karamellizált balzsamecettel, olívaolajjal, csipet lenmagsót és csipet szezámmagot szórtam rá. Isteni lett. Ha magában csinálnám, akkor pirított diót és camembert sajtot is adnék hozzá. Néhány salátalevéllel együtt isteni vacsora lenne belőle. Lesz is!

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.