Omlós lekváros süti – reformosan

 

Mostanában rendszeresen azon kapom magam, hogy ha látok/hallok valahol egy receptet, máris azon elmélkedem, hogyan lehetne azt reformosítani. Vagyis nem finom liszttel, nem egy halom cukorral készíteni pl. egy édességet. Ennek a sütinek az eredetijét (is) a két ausztrál hölgy Csak 4 hozzávaló c. műsorában láttam. De már ott felhúztam a szemöldököm, hogy egy csésze liszthez egy csésze cukrot borított bele. Viszont máris kitaláltam, hogy mit tegyek bele egy vödör cukor helyett. Az eredmény meglepően finom lett, ráadásul olyan egyszerű, hogy karácsonyi tömeggyártást is bevállalnék belőle. Aztán majd meglátjuk! Közben mindenféle variációk villognak az agyamban 🙂

omlós lekváros süti, naná, hogy megreformálva! :)))

Omlós lekváros süti – reformosan

Ez kell hozzá: (36 db lett ebből a mennyiségből) 250 g langyos vaj vagy margarin, 250 g zabliszt, kb. 200 g kölesliszt, 1 citrom reszelt héja, 1 tk. sütőpor, 1 kupica vaníliakivonat (nálam vodkában ázik pár kisebb rúd), 5-6 ek. juharszirup, 2 ek. finomítatlan barna nádcukor, cukormentes áfonya és szederlekvár.

Így készül: fogok egy sütis fakanalat és a margarint a barnacukorral jó habosra keverem. Belereszelem a citrom héját, hozzáadom a vaníliát és a juharszirupot és evvel is elkeverem. Bevallom, hogy meg kóstoltam, elég édes-e?  Így nem tudom pontosan, hogy mennyi juharszirup került bele, de 6. ek-nál több biztosan nem. Ehhez a krémhez adogattam a liszteket kanalanként és addig kevertem a fakanállal, míg össze nem állt és gyurma állagú nem lett. Akkor kis golyókat formáztam belőle és sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgattam, elég távol egymástól. A golyók közepébe belenyomtam egy fakanál nyelét, kicsit ki is nagyítottam a mélyedést, majd mindegyikbe kiskanálnyi lekvárt adagoltam. 200°C-os sütőben kb. 10 perc alatt addig sütöttem, míg a talpuk rózsaszínné nem vált. Óvatosan szedtem ki, mert melegen nagyon könnyen törnek. Amikor kihűltek, kicsit megszilárdultak, de omlósak maradtak. Igazi ,,dobozolni való” süti.

jópofa, ahogy elolvad benne a lekvár és olyan lesz, mint egy piros tó :)))

A zab- és a kölesliszt ismét csak jót tett neki, mivel azok is picit édeskés ízűek. Nem kell vele flancolni, bár biztos van, akinek nem lenne elég édes. Az szórjon rá magának egy kis gyümölcscukrot pl.

2 Comments

  1. Gizi

    Nagyon kis guszták lettek ezek a sütikék.Szuper jó recept, főleg hogy nincs benne egy vödör cukor. Karácsonyra sütök belőle egy nagy adagot. Köszi a receptet.:)

    Reply
  2. BodzaBlog

    Szia Gizi 🙂 Mindig örülök, ha valakinek tetszik egy recept, és ha ő még tapasztalt is, akkor pláne! Jó sütögetést karácsonyra :)))

    Reply

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.