Zabpelyhes-joghurtos almás sütemény

 

Nem tudom, ki ismeri a mucsu almát, mert bár néha látom imitt-amott a piacon, de még mindig kevés helyen. Pedig megérdemelné, hogy többen foglalkozzanak vele. Amikor anno sok éve a kertben állva azon godnolkodtunk, hogy milyen gyümölcsfáink legyen, ha már úrrá leszünk a 2 méteres gazon, az nem volt kérdés, hogy mucsu az lesz. És lett, és csodás, és gyönyörű és nagyon, de nagyon finom az almája.
Múltkor hoztunk is haza egy rekesszel és tegnap muszáj volt belőle sütnöm. Először bundás almának indult a gondolat, aztán úgy voltam vele, hogy inkább tepsibe teszem és ráöntöm a fahéjas palacsinta tésztát – már máskor is sütöttem így – de a végén mégis meggondoltam magam. Talán a VKF! 38. fordulója miatt, vagy épp azért, mert mostanában rengeteg ,,reformos” dolgot művelek és eddig mind a kettőnknek bejöttek ezek a dolgok.

zabpelyhes is, almás is, fahájas is, finom is :))))))))

Zabpelyhes-joghurtos almás sütemény

Ez kell bele: 5 szép mucsu alma (vagy valami savanykás, de semmiképpen nem édes!), 3 tojás, 450 g natúr joghurt, 50 g barna nádcukor, 1/2 vaníliarúd, 1 citrom reszelt héja és a felének a leve, őrölt fahéj, csipet só, 100 g kölesliszt, 100 g graham liszt, 100 g zabpehely, 50 g vaj vagy margarin.

Így készül: egy tepsit vajjal vagy margarinnal kikenek és a meghámozott, kicsumázott, 1/2 cm-es karikára vágott almákat szépen lerakom az aljába. Jó szorosan, ha kell átfedéssel. A fél citrom levével megcsepegtetem. A tojásokat a cukorral és a kiakapart vaníliamagocskákkal habosra keverem. Egész addig, míg tapintásra minden szem cukor feloldódott benne. Ha kell, vagy valaki kívánja, itt tehet bele édesítőszert, de én szeretem kispórolni mindenből. Tapasztalataink szerint a kölesliszt is, és a graham liszt is picit teltebb, édeskés ízt ad, ezért jó ezt belekalkulálni, mikor a cukroskanál a kezünkben van. Amikor a tojás már habos, a vajat is beledolgozom, majd a joghurtot, a citromlét, a reszelt citromhéjat is. Ezután belekeverem a köleslisztet és a zabpelyhet, majd az egészet rámasszírozom az almákra. A tetejét fahéjjal megszórom, hogy ne legyen olyan hóka és 200°C-os sütőben kb. 40 perc alatt megsütöm. Tűpróba után kiveszem és hagyom hűlni.

Tulajdonképpen mézzel is el tudom képzelni ezt a puritán süteményt, vagy szeletelt mandulával a tetején. De az mind csak flancolás. Mert mire ez a süti megsült, az alma az alján szinte krémes lett, a zabpelyhes tésztába pedig öröm beleharapni.

2 Comments

  1. Konstance

    Nagyon tetszenek a receptjeid, gratulálok a receptekhez és a éenyképekhez. Az lenne a kérdésem, hogy ebbe a zabpelyhes sütibe nem kell-e valami sütőpor féleség vagy anélkül is elkeszíthető?

    Köszönöm.

    Reply
  2. BodzaBlog

    Szia Konstance 🙂 Nem, nem kell bele, mert ez tulajdonképpen csak egy zabpehellyel dúsított palacsinta tészta. Tényleg kis puritán süti. Készítettem már azóta is, és újfent sikere volt.
    Köszönöm, hogy megkerestél és remélem, hogy jövőre is jársz majd felém, találsz kedvedre való recepteket.
    Nagyon boldog, sikeres új évet kívánok! 🙂

    Reply

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.