Szezámos-mézes csirke chilis káposztával

 

Ez ám a színes vacsi! Így ősszel jót is tesz a léleknek. És az a gondolatnyi chili még belülről is melegít egy picit.

szezámos-mézes-mázos-omlós csirke és chilis párolt káposzta

Szezámos-mézes csirke chilis káposztával

Ez kell hozzá: 1 fej, kb. 1 kg-os lilakáposzta, 2 ek. méz, 2 ek. olaj,  1 tk. őrölt kömény, 1 csirkemell, granulált fokhagyma, chili (friss vagy szárított, nekünk szárított), só, citromlé, 2 tojásfehérje, 2 ek. kukoricaliszt, 2 ek. rizsliszt, 1 tk. sütőpor, 1 ek. balzsamecet (vagy rizsecet), víz, bő olaj a sütéshez.
A mázhoz: 3 ek. méz, 3 ek. ketchup, 2 ek. szezámmag, 2 ek szójaszósz.

Így készült: 4 fős adag 🙂 A csirkemellet kicsontoztam, a filét kockákra vágtam. Citromlével, sok granulált fokhagymával és chilivel, pár csepp szezámmagolajjal bepácoltam és 1 órára hűtőbe tettem.
A káposztát vékonyra csíkokra vágtam. Olajban a mézet picit karamellizáltam,  megszórtam köménnyel, beledobtam a káposztát és megsóztam. Kevergetve pároltam, chilit őröltem rá, majd hozzáadtam a balzsamecetet is.
A tojásfehérjéket picit megsóztam, habosra kevertem. Hozzákevertem a liszteket, sütőport, csipet sót és vízzel jó sűrűre kevertem. A mázhoz összekevertem a hozzávalókat egy tálkában.
A csirkehúst megsóztam, majd a tésztába forgattam. Eközben az olajat már felforrósítottam. Óvatosan, kanállal beletettem a húskockákat és kb. 5 perc alatt megsütöttem őket. Amikor már szép aranyszínűek voltak, kivettem az olajból és rögtön beletettem a mázba. Jól megforgattam benne minden falatkák és tálra halmoztam.
Ideális esetben forrón tálaltam volna, de melegítve is nagyon finom volt.

Aki szereti a ,,kínait”, próbálja ki, nem fog benne csalódni. Tojásos rizst vagy pirított tésztát is lehet hozzá csinálni. De a chilis káposztával is nagyon-nagyon összehangolt.

3 Comments

  1. Dia

    Hát ez fantasztikus recept! A családom imádja ezeket a kis kínai husikat (én meg a káposztát, meg a lilát 😀 ), most meglepem őket!
    Köszönöm a receptet!

    Reply
  2. Ildikóó

    Nagyon jól néz ki, ki fogom próbálni!:-) De azért az, hogy 1 db csirkemell 4 fős adag, az ugye csak tréfa?!:-)) Én 3 személyre minimum 2 db, de inkább 1 kg csirkemellet szoktam készíteni!:-))

    Reply
  3. BodzaBlog

    Dia, igazán örülök és sok sikert a meglepihez 🙂
    Ildikó: mivel kis kockákra daraboltam (olyan egy falatosokra) és minden darab olyan bundát kapott, ami picit felfújódik sütéskor, elég nagy halom lett az 1 csirkemellből. Mondjuk nem volt pici a mell, mert csonttal együtt 880 g-ot nyomott. Csont nélkül sem lehetett kevesebb 800 g-nál. Mi ketten kétszer ettünk belőle jóízűen, ezért írtam, hogy 4 személyes adag jön ki egy mellből. 🙂 De ha sokat csinálsz, majd másnap is azt eszitek :)))

    Reply

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.