Könnyű rakott zöldbab

 

Bár a nyár elmúlt, mégis jól esik a léleknek egy nyár-ízű étel. És persze könnyedén, kicsit reformosan, jó melegen.
Már többször készítettem, és még nem tudtuk megunni. Finom frissen, melegen, finom másnap… és finom hidegen is 🙂 Sosem főzök 2 személyes adagot, így most sem. Mert másnap ebédre is kell valamit csomagolni.

rakott zöldbab  reformosan, nagyon könnyedén :)))

Könnyű rakott zöldbab

Ez kell hozzá: 1 kg sárgahüvelyű zöldbab, 200 g sovány csirke- vagy pulykamell sonka, 6 tojás, 450 g tejföl, 6 púpos ek. zabpehely, 2 ek. rozs-morzsa, 50 g vaj, 100 g reszelt sajt, só, granulált fokhagyma.

Így készül: A babhoz nagy lábosban felteszek vizet forrni, közben beleteszem a tojásokat. Mire a víz felforr, a tojások megfőnek. A babot forró vízbe dobva kb. 10 percig főzöm, majd leszűröm, lecsepegtetem. Közben egy száraz serpenyőben a morzsát és a zabpelyhet szárazon megpirongatom, végül rádobom a vajat, de már nem pirítom tovább.
Megpucolom a tojásokat és szeletelővel mindet felkarikázom. A tejfölt sóval és granulált fokhagymával kikeverem.
Üvegtál aljára szórom a pirított morzsás zabpehely harmadát, ráhalmozom a bab felét, megpötyögtetem tejföllel. Megrakom a tojáskarikákkal, ezt is tejföllel pötyögtetem. Sorba rakom a tetején a szeletelt sonkát, megszórom zabpehellyel, majd ráhalmozom a bab másik felét is. Tejföllel alaposan meglocsolgatom, megszórom a maradék zabpehellyel és sajtot reszelek rá. Forró sütőbe teszem és kb. 15 perc alatt átsütöm. Tálalás előtt picit hagyom visszahűlni, hogy szépen vágható legyen.

Nem kíván több fűszert, éppen a zsenge bab miatt annyira finom. Ha nem lenne benne sonka, akár vega is lehetne. De egy pasinak húsmentes kaját még veszélyes is lehet

2 Comments

  1. Viktória

    Szia! Véletlen akadtam rá a blogodra, miközben lazac salátát kerestem. Találtam többet is, de a tied mindent vitt! 🙂 Jövő héten meg is csinálom! Utána még nézegettem a blogod, és annyira tuti! Nem találtam olyan receptet, ami ne tetszett volna! Teljesen az én ízlésem! A képekre ránézek, és már attól éhes leszek! Biztos, hogy még többször is visszajövök ötletért! Ez a rakott zöldbab is nagyon tetszik!! Gratulálok neked! 🙂 Viki

    Reply
  2. BodzaBlog

    Kedves Viki! Ennek nagyon örülök és hidd el, nem fogsz csalódni a salátában sem. Ez a zöldbab egy kompromisszum, de így a párom is megeszi, hiába van benne ,,fű” :)))) Idén nagyon sok mindent átalakítottam az étkezésünkben – pl. a rakott babot is – de csak hasznunkra vált.
    Szívesen látlak máskor is a Bodzán és remélem örömmel csipegetsz majd a receptekből! Köszönöm a véleményt 🙂

    Reply

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.