Francia krémes

 

Úgy flancolnék vele, pl. ,,franczia krémes”-nek vagy bohóckodva ,,francijja krémes”-nek írnám 🙂 Misztifikáltam és még sosem csináltam. Az egyetlen olyan cukrászsüti, amit igazán kedvelek. Ha friss, ha könnyű, akár egy egészet is meg tudok enni belőle!
Múlt pénteken felavattam vele a szuper kis ,,krémescsináló” tepsimet. Szombaton meg vittük a kertbe és az estebéd, után meg is kóstoltuk, amit műveltem. Hát… nem számítottam akkora sikerre, mint amilyet aratott. A zapu és a párom még repetázott is belőle! Igaz, legközelebb kisebb kockákra kell majd vágnom, de az íze… mmmm… mennyei volt. Szóval fölöslegesen misztifikáltam, mert kb. 40 perc alatt elkészült mindenestül. Persze az egy éjszakai állás jót tett neki, de nem kötelező.

francia krémes - rémesen egyszerű :) és isteni finom

Francia krémes

Ez kell hozzá: 1 cs leveles tészta (500 g), 4 cs. vaníliás (brrr… nemigaz!) pudingpor, 1 vaníliarúd, édesítőszer, 700ml tej, 300 ml víz, 5 tojás fehérje, 500 ml hulala, porcukor.

Így készül: a leveles tésztát félbe vágjuk, és akkorára nyújtjuk, mint a tepsi. Saccperkábé 30×25 centisre. Vagy valami ilyesmi… Sütőpapíron sütjük persze, de előbb villával megszúrkapiszkáljuk, sőt sütés közben nekem kicsit le is kellett nyomogatnom a tésztát, mer’ akkora lett, mint egy tollpárna. Rácson hagyjuk kihűlni őket. Kb. 10-10 perc alatt sülnek meg.

A krémhez felvertem a tojásfehérjéket egy csepp citrommal és késhegynyi sóval. A vizet és 200ml tejet feltettem forrni. A pudingokat tálba tettem, kikapartam és hozzáadtam a vaníliarúd magjait, majd a rudat beledobtam a tejbe. Amikor habosodni kezdett, ízlés szerinti mennyiségű – nem túl sok – édesítőszert tettem bele. A pudingport a maradék tejjel simára kevertem és hozzáadtam a forralt tejhez. Pár perc alatt besűrűsödött. Ekkor a habverővel hozzákevertem a felvert tojáshabot is.
Az egyik tésztalapot közben a tepsire tettem, körbecsatoltam a peremet, beleterítettem a krémet, szépen elsimítottam és hagytam kihűlni. Kb. 40 perc alatt – nyitott ablaknál – szépen kihűlt és megdermedt. Addigra a felső tésztalapot késsel kockákra vágtam és porcukorral megszórtam. A hulalát felvertem, elterítettem a krémen, rátettem a tésztalapocskákat és ment a hűtőbe. Jó hidegen igazán finom!

francia krémes - csak semmi komolyság :) tökegyszerű finomság

Mint mindig, itt sem teljesen követtem a hagyományos verziókat, hanem amolyan lusta praktikus konyhai sárkányként a könnyebb változatot készítettem. Bejött! Mondanám, hogy cukormentes, de sajna a hulala is cukros, és a tetejére bizony porcukor is dukál. De legalább a krémből kispóroltam azt a 250g cukrot, amit írtak hozzá és amitől majd’ hanyatt estem, mikor elképzeltem. (Kettőnknek – meg leginkább sütéshez – félévente veszek egy kg cukrot :)) bár nádcukrot tartok itthon, de azt is ritkán kell beszereznem.) Mindenesetre az ízén nem esett csorba. Bármikor megismételném szívesen, ha valakinek örömet szerezhetek vele.
Csak nekem ne mondja senki, hogy most egyek krémest :))) az elkövetkező fél évben szerintem rá sem tudnék nézni.

6 Comments

  1. Jutka

    Nagyon jól néz ki 🙂

    Reply
  2. vamacs

    A vaníliás pudingpor semmivel nem rosszabb, mint a hulala…

    Reply
  3. BodzaBlog

    Köszi Jutka 🙂 és igen, vamacs, így van. Ha vacakolni akartam volna, akkor a tojások sárgájából főztem volna krémet. De sokkal több tojás kellett volna és tovább tartott volna. De még eljöhet az az idő, amikor meg fogom tenni. Mindenesetre általában van eltéve fehérjém a fagyasztóban és az erre tökéletesen megfelelt. 🙂

    Reply
  4. TimiKe

    Azt szeretném megkérdezni, hogy a 700 ml tej a hozzávalókban az csak elírás vagy tényleg annyi kell bele? Mert az elkészítésnél már csak 200 ml van írva Köszönöm!

    Reply
  5. TimiKe

    Már rájöttem… 🙂

    Reply
  6. BodzaBlog

    TimiKe 🙂 örülök, hogy rájöttél, mert tegnap nem volt időm gép elé ülni és csak most olvaslak. Na és kipróbáltad?

    Reply

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.