Rozsos burgonyás pogácsa

 

Hát persze, hogy nem tudom úgy megsütni, csak úgy ,,eccerűen”, mint mások. És majdnem el is csesztem, mert fele ennyit akartam sütni. De végül 2 nagy tepsivel lett. Most meg majd csomagolom, pakolom.

rozsos burgonyás részeges pogácsák :) szépek ugye? ja és garantáltan finomak :):):)

Rozsos burgonyás pogácsa

Ez kell hozzá: 800 g sima liszt, 200 g tk.rozsliszt, 250+50 g margarin, 2 tojás (írnám, hogy másfél, dehát… ?) 3-4 tk. só, pár tekerésnyi bors, 2 cs. szárított élesztő (vagy 50 g friss), 1 tk. cukor, kb. 200 ml tej, 200 g tejföl, 2 közepes krumpli, némi reszelt sajt a tetejére.

Így készül: a krumplit héjában megfőztem, meghámoztam, lereszeltem, hűlni hagytam. A tejet meglangyosítottam, cukroztam és felfuttattam benne az élesztőt. A lisztbe kevertem a sót, kis borsot, belereszeltem a 250 g margarint, elmorzsoltam. A kihűlt burgonyát is elmorzsoltam benne, de csak úgy rusztikusan ám. A tészta közepébe öntöttem az élesztőt, beleütöttem 1 tojást, hozzáadtam a tejfölt és összedolgoztam. Nekem pont jó lett, sőt mire kidagasztottam még inkább egy pici lisztet kívánt. Meleg helyen – tehát ebben a panelcsodában előre gondolkodva begyújtottam a sütőt és résnyire nyitva hagytam az ajtaját – kb. 45 percig hagytam kelni.
Akkor kinyújtottam kb. ujjnyira a tésztát, a vajat – lehet margarin is, de én kenni már vajjal kentem – megolvasztottam kicsit és megkentem vele. Hajtogattam, majd ezt 30 perc múlva megismételtem. Végül másfél ujjnyira nyújtottam a tésztát, kiszaggattam, tojással megkentem, csipet sóval megszórtam, majd reszelt sajtot pakolásztam a pogik tetejére. 180-190°C-os sütőben kb. 20-25 perc alatt sültek részegesre Tényleg egy részeges hadsereg lett, főleg a második tepsi, ami ugye addig még kelt, amíg az első kisült.

rozsos rumlis pogik :)

Másnap: Most már mondhatom, hogy másnap is fincsi, puha, tök jó reggelire való pogácsa lett. A rozsliszt csak jót tett neki, talán legközelebb felesben sütöm meg. De a próba tökéletes lett. Hurrá! 🙂

 

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.