Raffaello krémes torta

 

Szülinap van ma, méghozzá Apácska és a tesója, Gabi szülinapja. Ezért a héten levélcsere útján felvállaltam a torta készítését. Aztán közvéleménykutattam Apácskánál. Mégis milyen ízű tortát szeretne? Hümmögött és huzogatta a szemöldökét, végül azt mondta: – Hát raffaellosat! Tudod, olyat, mint a golyók!
Hogyne tudnám. El is gondolkodtam, miből csináljam a krémet? Mert egy tortához csak nem keverek kekszes krémet, ugye? Meg azért mennyiség is kell ám egy nagy tortához. Na akkor meg én hümmögtem és huzogattam a szemöldököm. Végül kitaláltam és most, hogy már kikevertem, igen meg vagyok elégedve a végeredménnyel. Ízre és állagra is.

raffaello krémes torta fülinapra

Raffaello krémes torta

Ez kell hozzá: 7 tojás, 5 ek. barna cukor, 2 ek. vaníliás cukor, 7 ek. liszt, 2 ek. kakaópor, csipet só, 500 ml hulala, 1 vaníliarúd, 200 g kókuszreszelék, 200 g tejpor, 500 g mascarpone, 2 ek. zselatin, szeletelt mandula és egész mandula a díszítéshez.

Így készül:
Piskóta: a tojásokat szétválasztom, a fehérjét az 1 ek. házi vaníliás cukorral keményre verem. A sárgákat a barna cukorral és a csipet sóval jól kihabosítom, majd hozzákeverem a kakaóport. Apránként hozzákeverem a felvert fehérjét, majd kanalanként beleszitálom a lisztet és avval is lazán elkeverem. Tortaforma aljába sütőpapírt teszek, beleöntöm a tésztát, a szélét kicsit felhúzom a forma oldalára. 180°C-os, előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt megsütöm. Formával együtt fejjel lefelé rácsra borítom, hagyom kihűlni, csak utána veszem ki belőle.
Krém: A mascarponét 1 ek. vaníliás cukorral és egy vaníliarúd kikapart belsejével krémesre keverem kb. 400 ml hulalával. Fokozatosan hozzáadom a hulalát, a kókuszreszeléket és a tejport. Végül hozzákeverem a zselatint is. Nem oldom fel vízben, így is elég kötést ad.
A tortát lapokra vágom, megkenem a krémmel és az oldalát is bevonom. Majd a száraz serpenyőben pirított mandulaszeletekkel beszórom, rálapogatom. A tetejét a maradék felvert hulalával díszítgetem és egész mandulákkal kirakom.

raffaello krémes torta - ha nem kellett volna a zujjaimat nyalingatnom, akkor odalennék ennyi sok habos krémért :)))

Ha nem felejtem el, csinálok felvágott állapotban is egy pikcsört 🙂

Utózönge: a torta mindenkinek ízlett, sőt Gabi 2 szeletet is evett, ami állítólag nagyon-nagy dolog. Örülök, elvégre ő volt az egyik ünnepelt többek között 🙂 Sunyi mamának is ízlett, mindig megmosolygom, hogy milyen jóízűeket eszik. Pedig ,,már nem tud úgy enni, mint régen” :)))) Ha csak ennyit eszik, akkor remélem még jó sokáig ilyen jó erőben lesz.
Szombaton kaptam egy kérdést, hogy miért tettem tejport a krémbe. Magyarázkodtam és meséltem, hogy azért, mert attól lesz raffaello-ízű a krém. Talán majd kipróbálja a kérdező és belátja, hogy tényleg így van.

10 Comments

  1. Apácska

    Ezt mindenkinek csak ajánlani tudom, mert nagyon finom, még a testvérem is két szelettel evett belőle, ami évek óta nem esett meg. 🙂

    Reply
  2. Mozsolics Kitti

    Szia!
    Nagyon tetszik a recept,de azt nem írtad,hogy mennyi zselatint kell hozzákeverni!?

    Reply
  3. BodzaBlog

    Kedves Kitti 🙂 tényleg nem írtam, de pótoltam. 2 ek. zselatint kevertem bele. Köszi, hogy figyelmeztettél rá 🙂

    Reply
  4. Icus

    Nagyon finom torta és köszi szépen a receptet.
    Remélem majd 1x együtt ünnepelhetjük a szülinapunkat is. 🙂

    Reply
  5. BodzaBlog

    Örülök Icus, és sorry, hogy most értem csak el idáig 🙂

    Reply
  6. BodzaBlog

    Küldi: Icus • Ekkor: 2011. 09. 08. 13:51
    Szia!
    A Hulalát nem kell a krémhez felverni? Csak fokozatosan a Mascarponés vaníliás cukros keverékhez fokozatosan adagolom,majd a kókusz reszeléket és a tejport is hozzákeverem végül a zselatint.
    Remélem sikerül elkészítenem a férjemmel közös szülinapunkra. (1évben ,1 hónapban,1 napon születtünk.) 🙂

    Reply
  7. BodzaBlog

    Küldi: Icus • Ekkor: 2011. 09. 13. 13:54 Szia!
    Ez nagyon szuper és egyben tök érdekes,hogy így összehozott a sors minket. 🙂
    Kérlek jelölj meg Facebook-on és csevegünk. 🙂
    Kozma-Bognár Ilona

    Reply
  8. via

    Nagyon jó ez a recept már egy éve hogy keresek ilyen tortát. Ki is fogom valamelyik nap próbálni. 🙂 Had kérdezzem meg hány lapra szelted a tortát? Válaszodat előre is köszönöm. Via

    Reply
  9. BodzaBlog

    Szia Via!

    A piskótát három felé vágtam. Remélem ízleni fog nektek is a tora! 🙂

    Reply
  10. Via

    szia! Köszönöm válaszod. Majd ha elkészítettem megírom hogy milyen lett.:)

    Reply

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.