Erdei gombás raguleves

 

Eredetileg sima gombalevesnek gondoltam. De heverészett egy darab tarjacsont a fagyasztóban, kitaláltam, hogy ő lesz az alapja a levesnek. Viszont mivel meglepően húsosan tettem el – biztos nem véletlen, de ki a csuda emlékszik már erre? – így adta magát, hogy meghagyjam a husit is, és az legyen a leves alapja.

erdei gombás raguleves - igazi, illatos, őszi vacsora. Naugye? :)

Erdei gombás raguleves

Ez kell hozzá: 1 jó húsos tarja vagy karajcsont, 1 szem közepes burgonya, 1 cs. szárított erdei gomba keverék, 1/2 sárgarépa, só, zöld vegeta, fokhagyma, tejszín vagy tejföl, 1 csokor petrezselyem, 1 csipet szárított tarka bazsalikom.

Így készült: a húsos csontot feltettem főni, a vízbe csak sót dobtam, de nem sokat. Amíg főtt, a szárított gombát langyos vízbe áztattam. Volt ebben fafül, vargánya, szegfű, galamb, róka. Tiszta állatkert 🙂
Amikor a hús már kezdett lefőni a csontról, akkor kivettem a levesből. Beletettem a levesbe a kockára vágott rumlit, a vékony csíkokra vágott répát, és a gombákat az áztatólevükkel együtt. Kb. 20 percig főztem együtt őket. Addig lefejtettem a csontról a husit, majd azt is visszatettem a levesbe.
Ja és közben kikirándultam a magaslati erkélyre és szedtem egy marék petrezselymet. A vékony szárát is felaprítottam. Imádom, mert nagyon finom és úgy néz ki, mint a snidling. A tejfölt kis meleg levessel kikevertem, aztán ment a lábosba, utána szórtam bele a petrezselymet és már el is zártam alatta a lángot. Egy csipet tarka-barka bazsalikomot morzsoltam még bele. Hű… nagyon finom lett az illata és az íze is!

kukucs, egy szegfűgombácska :)))))

Igazi, illatos, őszi vacsora. Ugyehogy?

2 Comments

 1. simsi

  Hoppá, ez nagyon-nagyon hasonlít az én kedvenc levesemhez (pedig még el sem árultam) annyi csekélyke különbséggel, hogy én tárkonnyal szoktam ízesíteni.

  Egyszer egy étteremben kóstoltunk hasonlót, cipóban tálalva. Finom volt, otthon megpróbáltuk leutánozni. Sikerült… Na, azóta nagy kedvenc :-))

  Reply
 2. BodzaBlog

  Szia simsi :)) de jó itt látni téged 🙂 Vessenek rám követ, de én nem szeretem a tárkonyt. Valamiért nem jön be az íze. De kellett bele valami, amitől pikáns lesz, és ez az sk.szárított és morzsolt színes bazsalikom most nagy sláger nálunk, rá esett a választás. A gombákat viszont igen szeretem és a héten gomba szezon van nálunk. Ma Apával voltam vásárolni és felcsillant a szeme, amikor friss laskát látott. Persze vettünk mellé csiperkét is, de meg is rendelte a gombapörit vasárnapra. Odavagyok 🙂 Húsmentes kaját kért a Kedvesem! :))))

  Reply

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük