Padlizsános leveles

 

Na igen. Akik mostanság olvasnak, biztosan észrevették, hogy igyekszem nagyon kerülni a  sima, finom liszteket. Egészében igyekszem visszaszorítani a direkt szénhidrát fogyasztásunkat. Ide a blogra is ritkábban teszek fel recepteket, mert kit érdekelne az, ha sokadszor is vacsorára a kedvenc salátánkat ropogtatjuk, vagy zöldségekkel teli rizzotót eszünk? Naugye. Ma sem teszem fel a tiszai pontyderékból sütött steak-et, pedig igen finom lett.

padlizsános leveles csónak - nagyon finomságos! :)

Vasárnap lévén megengedhettem magamnak azt a luxust, hogy a konyhában kényelmesen bíbelődjek valami finomságos reggelivel. Ehhez persze már tegnap ki kellett találnom, de ez nem tartott vissza. Meg már túl régóta lapultak ott ezek a leveles tészták a fagyasztóban és gondoltam, néha ez is beleférhet, majd többet futunk a héten. Aztán végül ,,ha már bekapcsoltam a sütőt, akkor belefér” alapon más is készült, amire már hetek óta ácsingóztam. Szóval baromi kényelmesben előadva, mire Apa felébredt, addigra mindennel meg is voltam.

Padlizsános leveles csónak

Ez kell hozzá: 1 db, kb. 400 g-os padlizsán, 1/4 lilahagyma, fokhagyma, bors, só, 1. ek. olaj, 1 cs. leveles tészta, 2 szép paradicsom, 4 ek. joghurt, 100 g csirkemell sonka, 100 g krémfehér sajt, 50 g reszelt Parmigiano Reggiano (elhagyható vagy mással helyettesíthető)

Így készült: a padlizsánt megmostam, lecsaptam a sapiját, majd kb. 2×2 cm-es kocekákra nyestem. A hagymát csíkra vágtam, majd a kis olajon kezdtem megfonnyasztani, de szinte azonnal hozzáadtam a padlizsánt is. Együtt pirítgattam, sózni csak akkor sóztam, amikor már szép színe volt. Akkor kis granulált fokhagymát és borsot is szórtam rá. Mmmmm… Félretettem hűlni.
A leveles tésztát kb. 30×30 cm-esre nyújtottam, majd 4 kockára vágtam. A kockák csücskét összecsíptem, evvel kis peremet is hajtottam neki. Úgy néztek ki, mint a kis csónakok. (Megsülve pedig gumicsónakok ) Megkentem 1-1 ek. joghurttal, megraktam padlizsánnal, pötyögtettem rá kockára vágott krémfehér sajtot, és a csíkokra vágott sonkát is megmutattam nekik. Paradicsomkarikákat fektettem rájuk. A Parmigianoval megszórtam. 180°C-os sütőben megsütöttem.

padlizsános leveles csónak - kölespizzán is el tudom képzelni :)

Apának nem tettem rá padlizsánt, mert ő nem szereti a lilaruhást, de kapott több sonkát, és fekete olajbogyeszokat is. Ízlett neki. De most őszintén: mi nem ízlene?

2 Comments

  1. Maimoni

    Azta, de jól néz ki!!!!

    Reply
  2. BodzaBlog

    Köszi 🙂 elég egyszerű kis valami. Tegnap megint gyros-os pizzát sütöttem, most tk.rozsliszttel. Apáéra nem, de a sajátomra jó sok pirított padlizsánt is raktam. Mit mondjak… isteni volt még ma is, ebédre 🙂 Apáé is gazdag volt, egyik kolléganője azt üzente, csinálhatnék szakácskönyvet :)))) Persze nem fogok, de jól esett az elismerés.

    Reply

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.