Kölespalacsinta sajtmártással

 

Nem a mániám a palacsinta sütés. De kíváncsi voltam, hogy az sk. gyártott kölesliszttel milyen állagú lenne a palacsinta. Apa ott sertepertélt, mikor sütni kezdtem, de saaaaajnos még az elsőt sem tudtam elrontani, hihi Bár ígértem neki, hogy lesz kettő, amit majd juharsziruppal eszünk meg, úgy kiment a fejemből, ahogy egyet pislantottam utána. Mindet sósra töltöttem, bár azért ezt sem bánta meg. Ugye?
Tegnap a maradék rizottót csavartam bele vacsorára és úgy került rá a sajtmártás. Tökéletes maradék felhasználás volt, mert mind a tíz ujjunkat megnyaltuk. Mára pedig másképp töltöttem és már az ebédnél is igen finom volt.

kölespalacsinta sajtmártással - vendégeknek is szívesen kínálnám

Kölespalacsinta sajtmártással

Ez kell hozzá: 16 db palacsintához 3 tojás, 250 g kölesliszt, 100 g graham liszt, 500 ml tej, 200 ml szánsavas ásványvíz, 1 kk. só, 1 kk. olaj.
Töltelék: opcionális, de most 200 g pulykasonka, 400 g ceruzabab (ez 12 palihoz volt elég, a maradék 4-be került a rizottó)
Sajtmártás: 30 g vaj, 1 ek. liszt, 500 ml tej, 200 g tömlős krémsajt (2x100g), 100 g Parmigiano Reggiano vagy Parmesan, de legalábbis jófajta, érett, domináns sajt reszelve

Így készült: én nem lacafacázok a palacsintával, most csak megsaccoltam, hogy mennyi volt a liszt. Mindig érzésre keverem ki, és kicsit sótlanra, de mindenképpen cukor nélkül sütöm, mindegy, hogy édes vagy sós lesz a végeredmény. Sütéskor egy bögrébe pici olajat teszek és szilikonecsettel vékonyan kenem ki a serpenyőt, mielőtt beleöntöm a tésztát. Nem mérhető mennyiség. A kölespalacsinta finom illatú és jó állagú lett, a színével is elégedett vagyok. Ízre finom, tartalmas.
A kisült palacsintákra 2 szelet sonka és egy kis sós vízben blansírozott ceruzabab került. Tényleg csak 5 percig, mert ressnek finomabb, mint maszlagnak. Felhajtottam, a szélét behajtottam, utána feltekertem őket.
A sajtmártáshoz a vajat megolvasztottam serpenyőben, rászitáltam a lisztet, csipet sót adtam hozzá, majd fél perc múlva felöntöttem a hideg tejjel. Belemaszíroztam a krémsajtokat és összeolvasztottam, besürítettem. Végül belekevertem a reszelt sajtot is. Mennyei íze lett

kölespalacsinta - egyszer így, másszor rizottóval töltve, de isteni finomság :)

Tálaláskor a palikat jól megforrósítottam, megcsorgattam a sajtmártással és már ehettük is.

4 Comments

  1. Apácska

    Nem lehetett észrevenni hogy egészséges tésztából volt, teljesen olyan volt mint a hízlalós fajta:)
    Lehet legközelebb lesz juharszirupos is!! 😀

    Reply
  2. BodzaBlog

    Biztosan lesz, ha el nem felejtem. Állj ott mellettem, míg meg nem csinálom :)))) De azért ma reggel a mazsolás joghurtodat avval ízesítettem, remélem észrevetted 🙂

    Reply
  3. gondaanyu

    Saját őrlésű kölesliszt. Mivel őrlöd? Házi, köves malommal ? Nnnna, ezt a sós palacsintát jegyeztem.

    Lisztet még nem használtam, talán nem is találkoztam vele. Tönkölyliszt fogy nálunk viszonylag nagy mennyiségben.

    Reply
  4. BodzaBlog

    Szia 🙂 Nincs nekem olyan malmom, hanem egy Kenwood BL630-as blenderes gépem, amihez a daráló adaptert használom ilyen célra. Erős a gép és nagyon szép lisztet tudok csinálni vele. Nemcsak kölesből, hanem zabpehelyből is. A köles volt a próba és nagy sikerélmény volt számomra. Nem olyan púder állagú azért, mint a finomliszt, inkább valahol a finom- és a rétesliszt között. De a rétesnél sokkal finomabb.
    Amikor a vegetához daráltunk, csak arra kellett figyelni, nehogy túl finomra daráljunk 🙂 Mindent ledarál, és a blender része is szuper, azóta volt többféle krémleves, pillanatok alatt, melegen.
    Egyébként azért a köles és a kölesliszt, mert ez az egyik (egyetlen) olyan gabona, ami minden feldolgozott formájában lúgosító hatású marad. Ízre telt, de aki nem tudja, nem veszi észre a különbséget.

    Reply

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.