Kókuszos zabkeksz

 

Jóvanna’! Nem én találtam fel a spanyolviaszt, és? Attól még ez a keksz a saját szőke fejemből pattant ki, méghozzá mosogatás közben, mint Agatha Christienek a krimik. Másnap meg is csináltam, aztán Apa meg boldogan csíkozgatta olvasztott keserűcsokival. Szép mintákat csorgatott rájuk. Kígyót. Például. :)))

kókuszos zabkeksz - jóságos édesség

Kókuszos zabkeksz

Ez kell hozzá: 200 g zabliszt, 100 g graham liszt, 200 g kókuszreszelék, 150 g olvasztott vaj vagy margarin, csipet só, 1 ek. házi vaníliás cukor, 3 ek. barna nádcukor, 1 sütőpor, 1 citrom szőröstül-bőröstül, keserű csoki.

Így készül: a száraz anyagokat összekevertem, belereszeltem a citom bőrét héját és belecsavartam a levét. Megolvasztottam a vajat/margarint és összeállítottam a masszát. Kicsit morzsolódosnak tűnt, de aztán szépen összeállt. Kb. 5 mm vastagra nyújtogattam és virág kiszúróval óvatosan kiharapdáltam a kekszeket. Sütőpapíros tepsin kb. 170-180°C-ra melegített sütőben addig sütöttem, míg a tappancsuk rózsaszínűvé vált. Aztán rábíztam a páromra, hogy csíkozza meg csokival.

Utózönge: szembesültem vele a ,,bótban”, hogy tényleg van ilyen. Kipróbáltuk azt is. De annak mindig van egy nem kicsit sós íze is. Amit nemigen tudunk hova tenni, lévén egy édes keksz ne legyen sós. Mondom mindezt úgy, hogy csipet sót én is teszek minden édességbe (lsd.fent) és tudom, hogy mi a szerepe. Na de egy győri hogy teheti meg, hogy sós-kókuszos-édes-zabkekszet készít? Vagy mindenki szerelmes ott, vagy túlzásba viszik az ízfokozást, vagy nem tudom… Még egyszer mindenesetre nem veszünk. Akkor inkább 10 perc alatt összedobok egy adagot és megsütöm. 🙂 Aztán Apácska rajzolhatja a kígyókat rájuk 🙂

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.