Graham meggyes pite

 

Régóta nem sütöttem édeset. Szolnokon ettünk pár hónapja valami hasonló péksüti csodát. De túl nagy sikert ott nem arathatott, mert azóta sincs állítólag. Ezen elgondolkodva arra jutottam, hogy a tejfölös pite tészta szerintem el kell, hogy bírja, ha nem sima lisztből készül. Amikor végre kellően meggyőztem magam, elhatározásomat tett követte. (ehh… de költői lett) Tegnap délelőtt – közvetlen a csípős paprikás kaland után – megsütöttem a sütit.
Azt hiszem maradok is ennél, mert annyira finom, ízgazdag lett a tésztája, hogy egy kocka is bőven elég belőle. Már csak az a kérdés, hogy ezt a fél kis tepsinyit hova tegyem? Gondolom azért lesz gazdája 🙂

meggyes pite graham és rozsliszttel - kár, hogy nem érezni, az illatát :)))

Meggyes pite graham és rozsliszttel

Ez kell hozzá: 300 g graham liszt, 100 g tk. rozsliszt, 3 közepes tojgli, 450 g tejföl, 100 g langyos (szobahőmérsékletű) margarin, 2 cs. sütőpor, kis csipet só, 100 g barna cukor, 1/2 rúd vanília, 1 citrom reszelt héja, 400 g meggy (most befőtt), 2 marék dióbél, szeletelt mandula, zabpehely a tetejére.

Így készül: a meggyet lecsepegtetem és megiszom a levét, hogy jobb kedvre derüljek 🙂 Eztán az összes száraz anyagot összekeverem. A tojásokat a cukorral, vaníliával felverem jó habosra. Hozzákeverem a margarint, elkezdem beleadagolni a lisztes keveréket, és a tejfölt, de ezt már csak lapáttal, nem géppel. Kellemes, illatos és viszonylag sűrű tésztát kell kapnunk. Margarinnal kikent, kilisztezett tepsibe öntöm. A tetejére diódarabokat tördelek, majd a meggyet bezsuppolom egy nejlonzacsiba, lisztet szórok rá és jól megrázom. A lisztes meggyel is megszórom a tésztát. Belemarkolok a mandulába, majd a zabpehelybe és avval is megpötyögtetem a tetejét. 180°C-ra előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt szépen megsül. (tűpróba!) Aki kívánja, a végén megszórhatja porcukorral. Én csak apukámnak eltett adagra szórtam.

meggyes pite - óóó... azok a diódarabok :)))

Valóban nem sok benne a cukor és valóban szép sötét a tésztája, de az íze kárpótol, mert nagyon finom lett. Ráadásul ez a tészta alap, tehát bármivel lehet kombinálni 🙂

2 Comments

  1. Apácska

    Ez nagyon finom volt, főleg a nagy dió darabok…:)

    Reply
  2. BodzaBlog

    Na akkor most elégedett vagy, mert anyud kedvéért megismételtem :)))

    Reply

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.