Tökfőzelék – csakis nekem – U1

 

Klassz a fogyi, mondhatni még élvezzük is, mert nagyon eredményes. Tulajdonképpen még azt az előnyét is élvezem, hogy a hétköznap délutánjaim is szabadabbak, lazábbak. Természetesen most is vannak elintézni valók, olyanok amik nem a konyhához kötődnek. De tényleg sokkal több az időm, nem kell annyira kapkodnom.

Viszont nagyon-nagyon hiányzik a kreatív főzés. Ezt úgy oldottuk meg, hogy hétvégenként én főzök. Ez is igényel némi anyagbeszerzést, de mivel csak két napról kell döntenem, nem szakadok meg. Leginkább az okoz problémát, hogy a sok mindenből, ami a fejemben már összeállt, mit is válasszak? Ha utazunk, akkor mit és hogyan lehet csomagolni, szállítani, összeállítani. Vagy csak alapanyagokat, esetleg félkész cuccokat fuvarozzunk. Azért ez sem egyszerű, de nem erőltet meg.

Így alakult, hogy egyik hétvégén, amikor már nem bírtunk magunkkal, anyuéknál grillezni kezdtünk. Mindenféle marinált husik voltak, amiket boronában sütöttünk meg. Mellé pedig a zöld és csilis babkrémmel és uborkával, salátával göngyölt tortilla dukált. Hírmondója sem maradt, mert másnap reggel a maradék is eltűnt.

Salátákat dögivel eszünk, mindig mással turbózva. Reggelire könnyű, fűszeres túrókrémet, ropogós rozskenyeret, rengeteg paradicsomot eszegetünk.

Egyik szombaton viszont – sajnos elfelejtettem fotózni – petrezselymes zöld graham palacsintát sütöttem, sovány pulykasonkával, fűszeres túróval és csilis reszelt sajttal töltöttem. Sült paradicsomot és kefíres tejfölmártást kapott tálaláskor. Nagy sikere volt mindenkinél, aminek nagyon örültem.
Finom, húsos paradicsomot karikáztam, enyhén megszórtam granulált fokhagymával, beleforgattam lenmagos rozskenyér morzsába és teflon serpenyőben 1 ek. olíván éppen csak megsütöttem. Ennél jobb már csak akkor lehetett volna, ha reszelt sajtot keverek a morzsába. De így is isteni lett és 3 perc alatt készen is volt.

Apa azt mondta, néha írhatnék az egyszerű ételekről is, amiket nem szoktam minden alkalommal sem fotózni, sem leírni, hogyan készül. Akkor most íme egy nagyon egyszerű, 20 perc alatt elkészülő főzelék. Tudom, hogy ahány ház, annyi szokás, nálam most így készült.

tejfölös tökfőzelék - annyira finom és könnyű nyári étel :)))

Tejfölös tökfőzelék – U1

Ez kell hozzá: tök, só, kapor, tejföl, 1 ek. libazsír.

Így készült: A tököcskét – mert pirinyó volt a lelkem, hiszen egyszemélyest kellett vennem, lévén Apa szerint a tök az pfúj – megpucoltam, kimagoztam, legyalultam. A magas falú serpenyőmben megolvasztottam a kanálnyi libazsírt és rádobtam a ,,gyalulmányt”. Kicsit megsóztam és mivel teljesen gyenge volt, elég sok levet engedett. Nem is öntöttem fel tejjel, ahogy régen szoktuk és nem is habartam be, hanem egyszerűen kb. 6-8 perc után lehúztam a tűzről, hozzákevertem a friss, aprított kaprot és a tejfölt. Krémes lett és nagyon szeretem hidegen, melegen, mindenhogyan.

 

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.