Kovászos köleskenyér

 

Névnapomra a család egyik felétől finom parfümöt, a másiktól pedig egy Kenwood csodamasinériát – Apa hívja így a mindenféle szerkezeteket –  kaptam. Hatalmas blendere van, amivel finom krémlevesek fognak készülni. Ami miatt erre esett a választás, az a másik adaptere, és amit már fel is avattunk, a darálója. Szuperul készít nekünk mindenféle magokból lisztet. Most már nem kell nyűglődnöm azzal a kis nyamvadt kávédarálóval, hurrá!

Szóval Kenwood bácsival gyorsan csináltunk köleslisztet. Kevertem hozzá egy kis zablisztet is. Ez lett a kovászos kenyér alapja.

kovászos köleskenyér - illatos, ízes, puha és ropogós is... egyszerűen fantasztikus :)

Kovászos köleskenyér

Ez kell hozzá: 250 g kölesliszt, 150 g zabliszt, 200 g BL80 kenyérliszt, 2 cs. szárított élesztő, 2 tk. só, 1 tk. barnacukor, víz.

Így készül: Limarától ellessük, hogyan készít kovászt. Átgondoljuk, hogyan szeretnénk nekiállni. Nekem most nem volt öregtésztám, ezért csak bekevertem a fele mennyiségű BL80-as lisztet élesztővel és vízzel, csipet cukorral és magára hagytam. Ezután ezt ,,etetgettem”. A többi lisztet akkor kevertem hozzá, mielőtt 2 nap múlva megsütöttem a kenyeret. És azért csak ennyit, mert mostanság nagyon ritkán sütök, értelmetlen lenne 3 hétig tartogatni egy adagot.
Eleinte nem tudtam, hogy csináljam, de nagyon könnyű volt dolgozni vele. A kovászhoz szépen lassanként adagoltam a liszteket és a vizet. És…. itt jön a nagy csoda: Apa dagasztotta a kenyeret! Ugyehogy? Én is elámultam, amikor ott állt és nem bírt magával, addig piszkatyolta a tésztát, míg már jó lisztes volt a keze. Akkor aztán mondtam, hogy el is teszem a gépet, ha ő bedagasztja. Szépen megcsinálta. Hagytam megkelni, majd formáztam, megvágtam és egy kis korpával megszórva még egyszer kelni hagytam. Sütés előtt még úgy láttam, nem lesz nagy, és talán nem is úgy kel, ahogy én azt kitaláltam. De mire a forró sütőben először ránéztem, már nem aggódtam emiatt.
Szépen megnőtt, még meg is repedt kissé. Persze nem bírtuk ki és még langyosan megvágtuk, vajjal megkentünk egy szeletet és megettük. A sercliért pedig ment a harc! Sütéskor valami fantasztikus illata van a kölesnek, nem győztünk betelni vele. A héja ropogós, a bélzete sűrű, de nem ragacsos, nagyon ízgazdag kenyér lett belőle. Azt hiszem kisebb cipókat is fogok sütni ilyen módon.

köleskenyér - vajjal, ahogy olvad a langyos kenyéren.... mmmmmm :) isteni finomság!

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük