Kefíres graham lángos

 

Ezer éve nem ettünk lángost, és ez is amolyan piaci meg strandos kaja, nem igaz? Bár sem piacon, sem strandon nem szoktunk venni, azért van az úgy, hogy nagyon kívánja az ember.
De gondolatban mindig próbálkozom és úgy éreztem, hogy ez a lángos-téma szinte kimeríthetetlen és elronthatatlan. Így született meg a fejemben a gondolat, hogy nem sima lisztből készítem el. Az eredmény magáért beszél.

jó cucc ez a graham liszt :) és isteni belőle a kefíres lángos is :))

Kefíres graham lángos

Ez kell hozzá: 250-300 g BL80 liszt, 150 g graham liszt, 100 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt, 2 cs. szárított élesztő, 1 tk. barnacukor, 2 tk. só, 1 nagy (vagy két kisebb) tojás, 2 ek. olaj, 450  g kefír.
Feltét: fokhagyma, lilahagyma, uborka, paprika, tejföl, sajt. (a salátakeveréket el is felejtettük, de sebaj!)

Így készül: lehetőleg előző este, mert akkor van ideje szépen megkelni a hűtőben. A liszteket az élesztővel, sóval, cukorral összeszitálom. Ezután a közepébe mélyedést csinálok, beleütöm a tojást, hozzáadom az olajat és a kefírt. Kívülről befelé szépen beledolgozom a lisztet. A kefírtől függően lehet, hogy kell még az az 50 g, hogy kellemes, ruganyos tésztát tudjunk csinálni. Nekem kellett. Pici olajjal lekenve, folpackkal letakarva, a tálat zacsiba csomagolva beteszem a hűtőbe és másnapig elfelejtem. (Egyszer nézek már egy fedeles kelesztőtálat magamnak.) Mielőtt megsütöttem volna, a tésztából öklömnyi darabokat gombócolva legalább fél órát hagytam szobahőmérsékleten újra kelni. Szépen meghuzogattam és forró olajban megsütöttem. Papírtörlőre téve hagytam egy percet, de valóban igaz, hogy sokkal kevesebb olajat vesz fel a kefíres, mint pl. a krumplis lángos tésztája.

na... mégiscsak beleharaptam, de így legalább látszik, milyen szép a tésztája :)  nagy öröm, ha sikerül a kísérlet! :)))

Természetesen mivel is ettük volna, ha nem zöldséggel? Mióta pár éve a hajdúnánási strandon ilyennel csábítottak el minket, ha hagyományos lángos formájú lángos készül, akkor csakis a zöldséges jöhet szóba.
Kérdeztem Apát, hogy illik-e beleharapni a fotóalanyba, hogy látni lehessen a tésztáját belülről is? Azt mondta nem…. de addigra beleharaptam a kis négerbe. Remélem látszik, hogy nincs megégve, csak a lisztek miatt sötétebb a színe.

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.