Pizza – kölestésztából

 

Úúúú u u u úúúú! Micsoda jó kis ötlet volt ez és milyen jó lett az eredmény. Magam sem hittem volna, még akkor sem  – szóval ez nem álszerénység – ha a köleskenyér jól sikerült. Filóztam pedig rajta, hogyan csináljam. De egy pizzatésztával ugye nem lehet túl sokat faksznizni, mert túl egyszerű: liszt, élesztő, só, víz. Hmm.. persze lehet némileg turbózni, mint máskor meg is tettem – pl. víz helyett savót vagy az olívák levét tettem bele – de most csak a lisztekkel akartam variálni. Ezért tegnap este megint kölesliszt gyártásra adtam a fejem. Ma meg ,,zsírégető” pizzákat sütöttem belőle.

zsírégető pizzák - köleslisztből készült pizzatésztából

 

Pizza – kölestésztából

Ez kell hozzá:

Tészta (4 lapostányérnyi pizzához): 200 g kölesliszt, 50 g lenmagliszt, 250 g grahamliszt, 100 g finomliszt, 2 cs. szárított vagy 30 g friss élesztő, 3 mk. szezámmagsó, 2 mk. barnacukor, 3 ek. olívaolaj, 250-300 ml. kézmeleg víz.
Feltétek: 1 csirkemell (melynek csontjaiból és mindenféle zöldségből levest főztem; nehogymár veszendőbe menjen), 1 doboz hámozott paradicsom, 1 fél fej hagyma, 3 g. fokhagyma, 200 g krémfehér vagy feta sajt, 1 kígyóuborka, 2 marék zöld olajbogyó, 450 g tejföl, 200 g reszelt sovány sajt, 200 g pulykamellsonka, olívaolaj.
Fűszerek: oregánó, bazsalikom, kakukkfű, fokhagyma.

Így készül:

Tészta: a liszteket, az élesztővel, cukorral, szezámmagsóval, 1-1 tk. oregánóval, bazsalikommal összeszitálom. Hozzácsurgatom az olajat. A jó kézmeleg vízzel ruganyos tésztát gyúrok belőle. Lefedve, meleg helyen hagyom kelni legalább 1 órát.
Feltétek: a csirkemellett helyes csíkokra vágom, megszórom alaposan granulált fokhagymával, oregánóval, bazsalikommal, csipet sóval és kis olívaolajjal megcsurgatva legalább 30 percig hagyom pihenni. Majd egy forró serpenyőben pár perc alatt a saját olajával együtt átsütöm. Nem szabad kiszárítani.
Az uborkát hámozom és nagylyukú reszelőn lereszelem. Gondolatnyi sóval meghintem és szitába téve hagyom lecsepegni.
A tejfölt kikeverem pici sóval, granulált fokhagymával.
A fél fej hagymát apróra vágva pici olajon megpárolom, rádobom az apróra vágott fokhagymát is. Hozzáadom a hámozott paradicsomot, sót, édesítőszert, oregánót, bazsalikomot, kakukkfüvet morzsolok bele és kis lángon jó sűrűre befőzöm. Ha kész – apa kedvéért – botmixerrel simára dolgozom.
A sovány sajtot lereszelem, a krémfehéret felkockázom, az olajbogyeszt lecsepegtetem, az uborkát kinyomkodom.

A megkelt tésztát 4 felé vágom és gombócokat formálok belőle. Ezeket is hagyom letakarva még 30 percet kelni. Ezután egyesével kinyújtom, ha kell kicsit alálisztezek – kelleni fog, mert ez azért sokkal nedvesebb állagú tészta, mint a sima – és a helyes kerek lapokat sütőpapíros tepsire teszem. Én egyesével tudtam sütni őket, de így sem tartott sokáig.

Gyros-os pizza:
A kerek tésztalapokat megkentem tejföllel, körberaktam csirkemell darabkákkal, olajbogyóval, morzsoltam rá krémfehér sajtot, megszórtam az uborkával és a reszelt sajttal és cseppentettem rá egy kis olívát, majd mehetett is a sütőbe.

zsírégető gyrosos pizza - isteni finomság, szerintem minden görög isten megnyalná a tíz ujját utána :)))

Sonkás pizza:
A tésztát a fűszeres pariszósszal vastagon megkentem, a vékony sonkát megcsavartam és úgy raktam körbe, mint a napsugár. Erre is potyogtattam olajbogyeszt, morzsoltam rá krémfehéret és megszórtam reszelt sajttal. Pár csepp olívaolaj és sutty, ment ez is a sütőbe.

zsírégető sonká pizza - igazi klasszikus feltét, nem klasszikus tészta ágyon. Fantasztikus volt az édes pariszósz a pikáns feltétekkel :))

2-2 darab készült mindkettőből. A tésztájuk kicsit ropogós, középen pedig puha lett, de klassz kis tartása lett mindegyiknek. Mindent egybe vetve eszméletlen finom lett az összhatás. Na meg az is igaz, hogy hónapok óta nem ettünk pizzát Ha nem most próbáltam volna ki, és már tudtam volna, milyen lesz az eredmény, akkor a pasinap többi résztvevője is ilyet kapott volna. Na majd legközelebb

7 Comments

  1. Gizi

    Nagyon guszta lett a pizzád, és eltudom képzelni milyen finom. Nem fogod elhinni, de én még nem sütöttem soha pizzát,pedig szeretem. Ennyiféle liszttel meg neki sem mernék fogni. Inkább csak itt nézegetem nálad és jó nagyokat nyelek közben.:)

    Reply
  2. BodzaBlog

    Hűha Gizi 🙂 elcsodálkoztam, mert azért nálad is sok minden előfordul a konyhában. Pont egy egyszerű pizza maradt ki? Pedig ahhoz még bátorság sem kell és szerintem nem lehet elrontani. Ehhez meg csak kicsi bátorság kellett, de még most is azon ámuldozok, hogy mennyire finom lett. Szóval csak bíztatni tudlak ám! :)))) Ne foszd meg magatokat egy közös pizzaest élményétől. 🙂

    Reply
  3. Apácska

    Bezony érdemes kipróbálni, mert naon finom volt:)

    Reply
  4. Bori

    Nagyon guszta! Megkérdezhetem, hogy miért nevezed őket zsírégetőnek? Valamelyik lisztnek, amivel készült, van ilyen hatása? Kíváncsi lennék 🙂

    Reply
  5. BodzaBlog

    Szia Bori 🙂 Sokat olvastam, sőt a nemíromleklub-nál is érdeklődtem, de ők persze nem adják ki a titkos zsírégető liszt titkát. Amikor alaposan utána jártam a dolgoknak, akkor tudtam meg, hogy a köles az egyetlen olyan gabonafajta, amely minden formájában lúgosító hatású. A zsírégetés egyik alaptétele az elsavasodott szervezett ph értékének helyreállítása, vagyis a lúgosítás. Mióta nem a dobozos zsírégető cuccokat esszük, azóta sem híztunk vissza egy dekát sem, köszönhetően pl. a kölesből, köleslisztből készült ételeknek. Ma már gyakorlatilag majdnem minden ételben tudom helyettesíteni a sima lisztet a kölesliszttel. Boldog akkor lennék, ha elfogadható áron lehetne kapni valahol, de addig is jól elvagyok a saját kis darálómmal előállított liszttel. Valahol írtam, hogy ennek az állaga a finomliszt és a rétesliszt között van. Nyilván mert az én darálóm ezt tudja 🙂 De az eredmény így is mindig jó, az íze pedig magasan felülmúlja a sima lisztét. A sikértartalma nem tudom milyen, kelt dolgokhoz általában keverem valamilyen fehérebb liszttel.
    Persze sokkal kevesebb a direkt szénhidrát bevitelünk, mint pl. egy-másfél éve, mert erre is odafigyelek. De pl. a hétvégi lángost a fiúcsapatnak most graham és kölesliszt keverékéből csináltam és egyik sem reklamált, hogy nem ízlik, szépen betörölték. Sőt apukám és anyukám is belakmározott belőle. Nekem ez már siker 🙂

    Reply
  6. Bori

    Köszi a választ, majd én is utánanézek, hogy itt Berlinben milyen hasonló dolgot tudok alkotni, érdekel nagyon. Ügyesek vagytok, hogy ennyit fogytatok!!! Én is rajta vagyok 🙂

    Reply
  7. BodzaBlog

    Hajrá, hajrá 🙂 drukkolunk!

    Reply

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.