Pita – tönkölyliszttel

 

Szakmai tanácsot kértem Limarától. De csak bátorított, hogy nyugodtan próbáljam ki a pita receptjét úgy, ahogy kigondoltam: teljes kiőrlésű tönkölyliszttel. Ma már vigyorogva mondhatom, hogy nem bántam meg! Csodás pitákat sütöttem reggelire. Ööö.. és az íze is finom ám, mert egyet ,,megzsebeltünk” és a zsebszélt megettük. Isteni lett és olyan egyszerű, hogy biztosan sütök máskor is ilyet. Köszönöm Limara a bíztatást.

pita - teljes kiőrlésű tönkölyliszttel - mennyei íz és illat, kár, hogy itt nem érezni :)))

Pita – tönkölyliszttel

Ez kellett hozzá: 300 g graham liszt, 200 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt, 2 tk. só, 1 tk. cukor, 10 g instant élesztő (vagy 30 g friss), 2 ek. olívaolaj és 300 ml folyadék. Nos ezt azért írom így, mert nem sima vízzel, hanem a hétközben tejfölből és joghurtból krémsajttá vált finomság lecsepegett savójával készítettem.

Így készült: én a száraz anyagokat egy nagy tálba tettem, összeszitáltam. Ezután került bele az olívaolaj és a savó. Tényleg elég volt a 300ml, nagyon finom állagú pita tésztát dagasztottam. Nekem nincs kenyérsütőm, így a kézimixer dagasztó karjával masszíroztam eggyé a tésztát. (kell majd valami erősebb szerkentyű, mert ez lassan kinyúvad a kenyeres dolgaimtól, szegényke. Sajnálnám, mert meg van már vagy 15 éves is.) Dagasztás után kézzel sima gömböccé formáztam és hagytam egy egész órát kelni. Ezután 8 kis gombócot csináltam belőle, amit Limara tanácsa szerint hagytam újabb 10 percig kelni, hogy a sikérszálak ismét megnyúljanak kicsit. Ezután kerek lapokká nyújtottam őket és konyharuckóval letakarva fél órára magukra hagytam. Meg kell mondjam, már akkor is klassz illata volt a tönkölyös tésztának. Ezután a sütőt a legforróbbra csavartam. Már előtte is rég be volt kapcsolva, mert baromi hideg volt ma a konyhában és aggódtam, hogy úgy május 47.-ére fog csak megkelni a pita tészta.  Elég ritka a sütőrácsom, így a rácsos tepsim rácsát fektettem rá, és arra pakoltam egy próbát. Gyönyörű lett! Felfújt kispárna pitákat sütöttem. Hogy ez milyen egyszerű! Nem kell vele faksznizni, és ripsz-ropsz kész is van. Isteni az illata és holnap reggel megtöltve is remélem olyan finom lesz, ahogy azt már most elképzelem.

 

pita - nagyon finom, és bármivel tölthető :))

Konyharuha alatt hagytam kihűlni őket és utána csak azt hagytam elő, amit holnap és hétfőn reggelire meg fogunk enni. Igaz, ezeket is a hűtőbe tettem, mert majd a mikróban fogom frissé varázsolni őket. A többit pedig levákuumoztam és mentek a fagyiba, mert szuper lesz majd elővenni őket egy hétköznap és újfent telepakolni finom joghurtos öntettel és akár pirított csirkével, salátával, akár zöldségekkel megtömni és beleharapni

2 Comments

  1. Limara

    Gyönyörűek lettek! Nagyon örülök, hogy nem csalódtál benne! :))

    Reply
  2. BodzaBlog

    Drága Limara 🙂 Hát még mi mennyire örültünk! Ma reggel a lenmagsóval kikevertem egy kis natúr joghurtot. Legyalultam egy fél kígyóuborkát, 2 fej kisebb lilahagymát. Levágtam a szélüket, hogy legyen ,,zsebjük”, de a szélt is beletettem a pitába. Ezután belecsorgattam egy kis joghurtot, tettem bele hagymát, uborkát, 3 vékony szelet csirkemellsonkát, majd ismét hagymát, uborkát és joghurtot. Egyet ettünk fejenként, de mondhatom, hogy bőséges reggeli volt! Ez a legcsodálatosabb szendvics állítom 🙂 és még ráadásul csupa-csupa egészséges is. Olyan boldog vagyok! 🙂 Ráadásul Apácska úgy falta a zöldséges pitát, hogy nem hittem a szememnek :)))) ez tripla öröm már korán reggel.

    Reply

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.