Kókuszos kölesgolyók

 

Szombaton kézenfogva elzarándokoltunk Apával a dm-be – még épp a nagy eső előtt, csodaszép napsütésben és halásznaciban, micsoda mázli, mi? – és kifejezetten ilyesmiket kerestünk: quinoa,  (nem volt), lenmag, szezámmag, müzliszeletkék. Szeretek ott vásárolni magokat, mert a saját márkás cuccaik jó áron vannak. De ezeken kívül és egy-két kozmetikai cuccon kívül sikerült  kölest, kölespelyhet, pirított szójababot, amarántos szeletkék is zsákmányolni. Tiszta boldog voltam.

Akartam csinálni egy új kamrapolcot, de már így is annyi van, hogy lassan alig férek be a kis kamrámba. (Mellesleg milyen boldog lennék, ha itthon lenne igazi kis kamrám… na majd talán eccer’ valahol)
Szóval nem csináltam. De azért jár az agyam, mert a szigorú diétánk miatt teljes elvonási tünetek jelentkeznek rajtam. Mármint főzésileg. Alkotásilag. És úgy egyáltalán. Hiányzik a prompt sikerélmény. Meg persze az evvel járó dicséretek bekasszírozása is.
Ámde tegnap nem hagytam magam és a zsákmányolt kölesből isteni finom kókuszgolyókat gyártottam. Van már ugyan kókuszgolyó receptem itt, de ez valami más. Mostanában hiper-szuper egészségesre kapcsoltunk Apácskával. Tudom, hogy sokan csak kekszből és vajból készítik a golyók alapját, és már a burgonyásra is felhúzzák a szemöldöküket. Akkor mit szólnak majd a kölesből készülthöz? Nem titok, hogy ama bizonyos zsírégetős cég, szerintünk alig ehető, de annál drágább terméke adta az ötletet. És ha nem is olyan spéci, akkor sincs benne semmi olyasmi, amitől ezt a desszertet bűnözésnek nevezhetném. Lelkifurink pedig nem lesz, mert nem faltuk fel egyszerre.

 

Kókuszos kölesgolyók

Ez kell hozzá: 2 dl köles, 6 dl víz (legközelebb tejben vagy kókusztejben fogom főzni), 1 rúd vanília, 1 citrom reszelt héja és 1/4 citrom leve, csipet só, 150 g kókuszreszelék, 50 g keserű kakaópor, 50 g kölespehely, kb. 40 db rumos meggy és 2 ek. rum a levéből. Édesítőszer ízlés szerint.

Így készült: a kölest tisztára mostam és az előre felforralt vízben feltettem főni. Kevergettem, de kb. 6-8 perc alatt meg is volt. Hagytam kihűlni, majd hozzákevertem a vaníliát, a citromlét, édesítőszert, citromhéjat, kakaót, rumot, és a kókuszreszelékből 100 g-ot. A kölespehelyből kb. 50 g került bele, evvel állítottam be, hogy mennyire legyen masszív. Úgyhogy ez változó lehet.  Persze így is lágyabb, mintha kekszből készült volna. Vizes kézzel apró golyókat formáztam, közepükbe rumos meggyet tettem és kókuszreszelékben megforgattam. Szikkadni hagytam kicsit, aztán ment csak a hűtőbe. Amire nem jutott kókusz, azt csak simán a keserű kakaóporba forgattam.

Mit mondjak? Nagy sikere van

 

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.