Kapros-túrós lepény – tönkölybúza liszttel

 

A kapor megosztja az embereket, mint a Nagy Vízválasztó. Mármint az a bazinagy hegység. Nálunk szereti a család, de Apácska ki nem állhatja. Ezért néha fura trükköket kell kieszelnem. Pl. a tejszínes-gombás pulyka készítésekor a kaprot csak a tányéromban keverem bele a raguba, bár akkor jó sokat. Ma pedig kapros-túrós lepényt sütöttem. Apukámat akarjuk holnap meglepni vele, mert hétfőn lesz a fülinapja. Isten éltessen Apus

De hogy egészségesebb legyen, tönkölylisztből csináltam a tésztát, nem tejföllel, hanem joghurttal kevertem a túrót is, és a tésztába is az került. És cukor helyett édesítőszer. Kivéve a vaníliás cukrot, persze. De gondolnom kellett az én páromra is, aki nem eszi meg a kaprot.

kapros-túrós lepény  - tönkölybúza liszttel

Kapros-túrós lepény – tönkölybúza liszttel

Ez kell hozzá: A tésztához: 350 g fehér tönkölybúza liszt, 150 g teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt, 1 sütőpor, csipet só, 130 g vaj (vagy lehetne zsír),  5-6 ek natúr joghurt, 1 ek. házi vaníliás cukor, 2 ek. édesítőszer (kinek mi, nekünk glukonon), 2 tojás sárgája, 1/2 citrom reszelt héja.
A túróhoz: 1000 g túró, 4 tojás + 2 fehérje, 1 ek. búzadara, 1 ek. joghurt, csipet só, 2 ek. házi vaníliás cukor, 4 ek. glukonon, 1 rúd vanília, 1/2 citrom reszelt héja és néhány csepp a levéből. 1 marék mazsola, 2 ek. apróra vágott friss kapor.

Így készül: A tésztához valókat összedolgoztam. Lehetőség szerint marha gyorsan, hogy a vaj ne olvadjon széjjel-szana. Amikor összeállt,  folpackba csomagolva mehetett is a hűtőbe, legalább 30 percre, de ennél több hidegség is jót tett volna neki.
A 4 tojglit szétválasztottam, a sárgáját a túróba tettem. Hozzáadtam a kanálnyi joghurtot, csipet sót, vaníliás cukrot és az édesítőszert, a reszelt citromhéjat és finomra kikevertem.
És itt jött az, hogy ki kellett találnom, hogy fogom egy tepsiben kétféleképpen megsütni a lepényt. Ami csak azért nem lett pite, hogy kevesebb legyen benne a tészta. Naszóval a tepsibe sütőpapír került, mert olyan tapadásmentes ez az új tepsim, hogy nem akartam abban felkaszabolni a sütit. Ehhez úgy vágtuk a papírt Apácskával, hogy a keskenyebbik végein legalább 10 centivel túllógott, és duplán hajtottuk, hogy strapabíró legyen. A tésztát kinyújtottam kb. 4-5 mm vékonyra, majd a sodrófára csavarva emeltem a tepsi fölé és úgy igazítottam bele, hogy oldalt maradjon egy picike pereme. Megkentem egy kis tojásfehérjével és megszórtam kb. 1 ek. búzadarával. A tojások fehérjét csak ezután vertem kemény habbá, amit beleforgattam a túróba. A túró egyik felét ráhalmoztam a tészta egyik felére, majd a maradék sütőpapírból vágtam egy csíkot és 3 részbe hajtva odaügyeskedtük kb. a tepsi feléhez keresztben. Az apróra vágott kaprot belekevertem a maradék túróba és a kapros tölteléket ráhalmoztam a tésztára a papírcsík másik oldalára. Szépen elválasztotta. A simába mazsolát szórtunk, kicsit belenyomkodtuk a túróba. Ezután ment az előmelegített sütőbe. Kb. 30 perc után kivettem az elválasztót. Nekem a gázsütőben 40 perc kellett neki, amiből az első 20 percet 200°C-on töltötte, a másodikat pedig csak 180°C-on.

Remélem Apusnak ízleni fog a kapros fele, Apácskának meg a mazsolás. Anycival meg majd esszük a maradékot

Így nézett ki felvágás előtt:

kapros-túrós lepény - még felvágás előtt. Így lehet 2félét sütni egy tepsiben, egyszerre :)))

 

 

2 Comments

  1. Thrini

    Jujj én ezt imádnám!!!!
    A minap készítettem én is kapros-túrós falatkákat, mert, ahogy leértem a kertbe megláttam, hogy milyen nagyot nőttek a kaprok és muszáj voltam szedni belőle. 🙂

    Reply
  2. BodzaBlog

    Szia Thrini 🙂 ez az anyuék kertszomszédjától kapott egyelt kaporcsomag egy részéből van. Nála is gyorsan nőtt, és csak kirántott egy nagy halommal, nekünk adta. Én mindig örülök az ilyesminek 🙂

    Reply

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.