Spenótos tagliatelle

 

Úúúúúú, subidúúúú, jejejeeee! Friss spenót, friss tészta, friss levegő, napsütés, szellőztetés, ültetés, kifőzés, keverés, megevés. Pénteken éreztem igazán a tavaszt először és már nagyon vágytam rá. Sikerült spenótot vadászni, ezért gyorsan összedobtam egy kis tésztát, áttekertem a tésztagépen, kinyújtottam, felvágtam amolyan kesze-kusza házi tagliatelle (szélesmetélt) méretűre. Főzésig felaggattam a sodrófámra.
De hogyan is?

spenótos tagliatelle sonkával :) nincs jobb a friss tésztánál!

Spenótos tagliatelle – sonkával

Ez kell hozzá: 300 g friss spenót, 100 g pármai (vagy feketeerdei) sonka, 200 g liszt, 2 tojás, só, fokhagyma (friss vagy granulált), bors, 2 ek. olívaolaj (nem extraszűz), 50 g vaj, 50 g reszelt parmezán (vagy valami érett másfajta) sajt.

Így készült: a lisztet és a tojásokat az aprítómba tettem, csipet sóval megszórtam, összedolgoztam. Pici víz kellett hozzá, mert száraz volt. Kivettem a gépből és lisztezett tálcán még átgyúrtam egy pár perc alatt. Amíg elővettem a tésztagépet, hagytam pihenni. Aztán 3 részre szedve többször végigtekertem a gépen. Végül kb 20 cm hosszúra daraboltam, egymásra fektetve a lapokat feltekertem és széles csíkokra vágtam. Nincs tésztaszárító állványom, így két magas üvegre támasztottam a sodrófámat és arra lógattam fel a csíkokat. Feltettem a tésztafőző vizet.
A spenót szárait lecsipkedtem, többször átmostam, salátacentrifugában leszárítottam. Serpenyőben megsütöttem a sovány sonkacsíkokat, majd miután kivettem azokat, az olívát és a vajat összeolvasztottam, rádobtam a spenót (hihi ) és megsóztam. Borsoztam és fokhagymát is szórtam rá.
A felforrt vízbe sót dobtam, majd a tésztát 3 perc alatt kifőztem. Nem öblítettem le, csak lecsepegtetve rádobtam a spenótra. Összeforgattam. Sonkadarabokkal és sajttal megszórva tálaltam. Egy villa és már lehetett is lapátolni a forró, friss tésztát.

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük