Kérdés – piros kalács

 

 Ki tudja?

  Tiggi olvasóm írja, hogy 3 éves kisfia piros kalácsot szeretne enni és köti az ebet a karóhoz.  Én is keresgéltem a neten, és a hosszúhetényi fórumozók által leírt receptre bukkantam, amit be is mutatok itt. A kérdésem az, hogy tényleg ez lenne a piros kalács? Mert elsőre azt gondoltam, esetleg céklalével festhető lenne a tészta, de akkor is csak rózsaszín lenne, az ételfestéket pedig el is vetettem. Tiggi fia is kategórikusan elzárkózna attól, hogy rózsaszínt egyen, amikor a piros az igazi. Ebben a receptben viszont tényleg festék van:

,,Hetényi lakodalmas piros kalács
Hozzávalók: (1 tepsi, 2 vekni kalácshoz) 1,2 kg liszt, 2 tojás sárgája, 3 liter tej, 4 dkg élesztő, 10 dkg cukor, 6 édesítő tabletta, 10 dkg zsír. 3 késhegynyi piros festék, 5 dkg kakaópor, 10 dkg mazsola, 1 egész tojás.
A tejet a cukorral meglangyosítjuk, és belemorzsoljuk az élesztőt. Megvárjuk, míg megkel.
Nagy dagasztótálba szitáljuk a lisztet, beletesszük a tojások sárgáját. Két édesítő tablettát langyos vízben feloldva hozzáöntünk. A felfuttatott élesztős tejjel kidagasztjuk a tésztát. 5 dkg sertészsírt is beledolgozunk.
Amikor már szép hólyagos, lisztezett táblára öntjük, és 3 felé osztjuk. Az egyik legyen egy kicsit nagyobb – ez marad fehér. A másodikba 3 késhegynyi piros festéket teszünk, amit leöntünk langyos vízben feloldott két édesítő tablettával. Jól összedolgozzuk. A harmadikba kakaóport szórunk, ebbe is teszünk egy kupica feloldott édesítőt, belegyúrjuk, és mindhárom cipót lelisztezve, letakarva, meleg helyen kelesztjük egy fél órát.
Ezután mindegyiket kettéválasztjuk, és a hat kisebb cipót újabb fél órát pihentetjük. Amikor már szép hólyagosra megkelt, egyenként, egyforma nagyságúra kinyújtjuk a cipókat. Legalulra a fehéret rakjuk, erre pirosat teszünk, megszórjuk mazsolával, ráhelyezzük a barna lapot, kicsit megsodorjuk, és az egészet felgöngyöljük. Kikent tepsibe tesszük. A másik rudat ugyanígy elkészítjük. A kalácsok végeit és közeit olvasztott zsírral átkenjük, nehogy összeragadjanak. Az egész tojást felverjük, és ezzel átkenjük a rudak tetejét. Hosszú, vékony tűvel mindegyiket átböködjük, hogy a rétegek ne váljanak szét. A tepsiben pihentetjük még egy kicsit, majd előmelegített sütőben megsütjük. Kihűtve szeleteljük. “

Forrás: a recept címében linkelve

Ki tudja? Tényleg ez az igazi piros kalács?

7 Comments

  1. Ági, aki főz

    Nekem csak piros kenyerem van, de az isteni! Paradicsomos. Azt gondolom hogy ha édesebbre csinálják, esetleg valami édes töltelékkel, akkor kalácsnak is megteszi. http://agifoz.blogspot.com/2009/03/piros-kenyer.html

    Ui: Tudod, hogy valami iszonyú idegesítő karistolós zene van a blogod alatt?

    Reply
  2. BodzaBlog

    Szia Ági 🙂 köszi a linket, remélem Tiggi is nézi majd.
    Az idegesítő karistolás pedig a bárányom fűrágása jobb oldalt alul. Csak ki kell kapcsolni a hangszórót 🙂 és máris néma báránnyá változik, és ha máskor is jössz ide, akkor már nem fog neked rágcsálni. 🙂

    Reply
  3. L Krisztina

    Valamikor régebben a tv-ben láttam a piros kalács készítését, de ott nem ételfestéket használtak, hanem fűszerpaprikát. Csodálkoztam is rajta, meg őszintén nem igen tudott felizgatni, de most mikor olvastalak akkor jutott az eszembe. Sajnos a receptre nem emlékszem, csak erre, hogy paprikával színezték.

    Reply
  4. jókaja

    Itt a receptje, használd egészséggel.
    Nem próbáltam ki, csak kenyeret és kiflit sütöttem eddig paprikával, az nagyon finom volt. Szerintem jóféle, erősen festő paprikával nem lehet rossz, abból nem kell hatalmas mennyiség.

    80 dkg liszt
    5-6 dl tej
    10 dkg kacszsír, libazsír, vaj, margarin
    1 ek tejföl
    1 tojás
    1 élesztő

    töltelék
    1 púpozott ek paprika
    20 dkg cukor

    Tésztát dagasztunk, majd beledolgozzuk a zsiradékot. Közepesen lágy tésztát készítünk, duplájára kelesztjük. Átgyúrás után három cipóra osztjuk, majd fél centi vékonyra kinyújtuk. Megszórjuk a paprikával elkevert kristálycukorral. Néhány csepp vízzel meglocsoljuk, hogy sütés közben a gőze felolvassza a cukrot. Feltekerjütk, megkenjük olvasztott zsírral és tepsibe tesszük. Újrakelesztés után 180 fokon világosra sütjük.
    Lehetőleg még langyosan kínáljuk.

    Reply
  5. BodzaBlog

    Szia Krisztina és jókaja 🙂 Úgy látom ez a paprikás dolog egészen elterjedt. Bár bevallom, hogy nekem a paprika és a cukor még elméletben sem passzol 🙂 Kíváncsi vagyok, hogy Tiggi kipróbálja-e valamelyiket. Köszönöm a válaszokat 🙂

    Reply
  6. Tiggi

    Kedves Bodza!

    Sajnos az elmúlt hetekben nem volt időm semmit olvasni, de most aztán pótolok mindent. Örömmel láttam, hogy találtál nekünk piros kalácsot. Ezer hála és köszönet. Mindenképpen ki fogom próbálni.
    Viszont azóta találtunk egy boltot, ahol kaptunk piros kalácsot. Tényleg egy három szinből font kalács. A piros kissé sápadt, de piros. Lehet, hogy tényleg jó lenne hozzá a céklalé.
    Mindenesetre még egyszer nagyon köszi a receptet.
    És légyszi ne tűnj el teljesen. Nagyon hiányoznál nekünk.

    Reply
  7. BodzaBlog

    Kedves Tiggi 🙂 Eszemben sincs eltűnni, de nagyon jól esik, hogy ebben meg is erősítetek 🙂 Mármint, hogy van itt helyem, na :)))
    Örülök a kalácsodnak, így is. Azért kíváncsi lennék, ha megcsinálod, milyen lesz?

    Most kicsit zsírégetünk Apával, dilemmában vagyojk, hogy leírjam-e a tapasztalataimat vagy sem. Korai lenne tán még így, a 3. napon, de azért ez még változhat az idők során. 🙂 Vegyes élményeink vannak, talán ha eredményt érünk majd el, akkor a jobbak felé billen a mérleg és felvillanyoz 🙂

    Reply

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.