Kakaós – vaníliás fonott kalács

 

Úgy van ez, hogy ha valami sikerül, akkor persze azonnal beindul a fantáziám. Felbuzdulva a sonkás kalácson – amiről nem készült kép, mikor felvágtuk, mert olyan hamar elfogyott, de tényleg isteni volt és egyenletesen voltak benne a sonkakockák, mintha oda tervezték volna mindet –  még szombaton megszületett a gondolatom, hogy kakaós kalácsot is csinálhatnék. Vagyis, hogy tudnék-e? Vagyis, hogy sikerülne-e?
Apát megint meginterjúvoltam, és perszehogy igenlő választ kaptam. Jóhogy, mivel a kakaós kalács az egyik kedvenc reggelije. Na jó, én meg ezt tudom ám, de hátha mégsem akarja. De akarta! Én meg megígértem neki, hogy ma megsütöm.

kakaós-vaníliás fonott kalács

Kakaós – vaníliás fonott kalács

Ez kell hozzá: 500 g BL80 liszt, 30 g keserű kakaópor, 1 tojás sárgája, 60 + 20 g vaj, 300 ml langyos tej, 7 g szárított élesztő, 8 ek. cukor – nálam a vaníliás, amit mindig csak feltöltök és a felhasznált vaníliarudakat teszem bele, 1 vaníliarúd, csipet só, kenéshez 1 tojás.

Így készült: 2 tál kellett hozzá. A liszt feléhez, 250 g-hoz hozzákevertem 3,5 g élesztőt, 4 ek. cukrot, gondolatnyi sót, 1/2 vaníliarúd kikapar belsejét és összeszitáltam. Hozzáadtam 1/2 tojássárgáját – amit egy harcias mozdulattal választottam el a másik felétől egy tálban, 30 g olvasztott vajat (egyébként ez pont 3 ek.-nyi mennyiség volt), és 150 ml langyos tejjel összedolgoztam.
A kakaós tésztánál 220 g liszttel és 30 g kakaóporral kezdtem, élesztővel , vaníliával és cukorral összeszitáltam, aztán ebbe is ment a vaj, a tojássárgája, és a tejjel ezt is összedolgoztam. Ez azonban felvette még azt a kb. 20-30 lisztet, amit előzőleg a kakaó miatt nem tettem bele.
Mindkét gömböc alá lisztet szórtam és letakarva 1 órát pihentek, kelegettek. Amikor megkeltek, a tésztákat 2 felé vágtam, így 4 darabom lett. Mindet kinyújtottam kicsit és egy kis olvasztott vajjal még megkentem, majd felsodortam. A 4 sodrott kígyócskából pedig megfontam a kalácsot. Tepsire tettem, de csak keresztben fért rá. Hagytam még 30 percet kelni, közben bekapcsoltam a sütőt 220°C-ra és betettem a szokásos edénykémben egy adag vizet is az aljára. Amikor megkelt a kalács, lekentem tojással, bespricceltem a sütőt, hogy még több gőz legyen benne, és amikor becsuktam az ajtaját, máris levettem 180°C-ra a hőmérsékletet. Így süldögélt 40 percig a kicsike.

kakaós-vaníliás fonott kalács, gyönyörűűűűűűűűűű mintával és isteni illattal :)))))))))) tiszta büszke vagyok ám!

Kicsike? Frászt! Hatalmas szépség lett belőle! Tiszta büszke lettem magamra. És amikor kivettem, rácsra tettem hűlni, már akkor láttam, hogy pimaszul ott vigyorognak a vaníliaszemecskék mindenhol. Aztán amikor kihűlt és megkóstoltuk, magam is elámultam, mennyire finom lett. Én még kicsit édesebbre csináltam volna, de Apa így is össze-vissza puszilgatott, annyira ízlett neki. Az első kakaós fonott kalácsom.
Gondolom mondanom sem kell, mi minden jutott erről eszembe? Ó, mennyi mindent fogok még én sütni! 

10 Comments

  1. sofn

    Na jó! Ez már tényleg emberiség ( de legalább is gyomor) elleni bűn! 🙂 NAgyon szépen néz ki, gratula Neked:)
    Az a baj, h nálunk minimális péksütemény fogy el, heti fél kiló, e miatt nem is nagyon merek sütni, úgyhogy ide fogok járni virtuális kalácsevésre:)

    Reply
  2. BodzaBlog

    Sofn 🙂 ez nagyon jó: virtuális kalácsevés :))))))))) Tetszik! Persze szívesen látlak. De amúgy súgok: megsütsz egyet, félbevágod és becsomagolva beteszed a fagyasztóba. Aztán amikor ehetnéketek van, kiveszed és 1-2 óra múlva már ehetetitek is. (rendszeresen alkalmazom ezt, sőt néha a radiátorra teszem Apának reggel, így éppen langyos lesz, mire leül reggelizni. Semmibe sem kerül, még plusz energiába sem, de olyan jó dolog meleg péksütit reggelizni.) Egyébként mi sem eszünk minden nap ilyesmit, de már vannak ötleteim, hogy mit lehetne még finomítani rajta 🙂

    Reply
  3. Tiggi

    Wow! Gyönyörű a kalácsod. Ezt nekünk is ki kell próbálni.
    Mondd csak, esetleg piros kalácsot nem tudsz sütni?
    Papa reggel megkérdezte mit kér reggelire. Azt mondta piros kalácsot. Ráhagytuk, hogy persze, szokásos gyerekszáj. Csakhogy azóta kiderült, hogy ez valódi étel. Szóval: piros kalácsot szeretnénk 🙂

    Reply
  4. BodzaBlog

    Szia Tiggi 🙂 Piros kalács? Bevallom nem hallottam még. Lehet, hogy olyasmi, mint a sárgatúró? Arra gondolok, hogy valami erősen tájjellegű étel lehet. Mármint gondolom, hogy kalács, de hogy mitől piros? Ha én csinálnám, akkor lehet, hogy a kakaó helyett pl. céklalével megfesteném a tésztát, de az akkor is csak rózsaszín lenne. Azt pedig kétlem, hogy ételfestékkel lenne színezve. Az azért érdekelne engem is, hogy igazából mi ez? Hogy derült ki, hogy valódi étel? 🙂

    Reply
  5. Tiggi

    Rákerestem a neten, de csak egy cikket találtam:
    http://tv.animare.hu/tvmusor.aspx?id=984cd19e0ec8a44ab3875a58a35ab3892b
    De ez csak utalás.
    Céklalére én is gondoltam, de hát az öntudatos 3 éves kisfiúk már nem esznek rózsaszint, nekik piros kell 🙂

    Reply
  6. BodzaBlog

    Te jó ég… meg vagyok lőve, azt hiszem közkinccsé teszem a kérdésed, hátha valakitől kapunk rá vélaszt 🙂

    Reply
  7. Anikó

    Szia! Szeretném megsütni a kalácsod. Még bátortalan próbálkozó vagyok a kelt tészták terén, ezért azt szeretném kérdezni, hogy mennyit kelt, mielőtt a sütőbe tetted? Gyanítom, hogy elgépelted, de a szövegben 0 perc van. És mire kellett a +20 gr vaj? A tepsi kikenéséhez? Köszi

    Reply
  8. BodzaBlog

    Kedves Anikó 🙂 Már javítottam is az elírást: 30 percig hagytam még kelni. Azt is megjegyzem, hogy ennyi idő kell, mire a sütőm úgy melegszik be, hogy egyenletes meleg van benne és már takarék lángon is tartja. Az a kis vaj pedig azért kellett, mert a négy darab tésztát lappá nyújtottam, avval megkentem és úgy sodortam fel rudakká, amiket aztán összefontam. Egyet viszont bátran ajánlhatok: tegyél még bele egy kis cukrot. Még én is, aki mindenből igyekszem kispórolni, kevésnek találtam. Szóval bátran bele lehet tenni a dupláját, 8 evőkanálnyit.
    Örülök, hogy megkerestél és drukkolok. Ne hidd, hogy én rutinos vagyok, ez volt a második kelt kalácsom életemben 🙂

    Reply
  9. Anikó

    Szia Bozda!
    Megsütöttem a kalácsot. Tettem bele még egy evőkanállal több cukrot, szerintem így elég édes. Majdnem jó lett egyébként, de egy dolgot elszúrtam… Mivel formában sütöttem, inkább magas lett, mint lapos, így viszont még sülhetett volna egy keveset, mert belül helyenként sületlen. 🙁 Nem baj, egyszer csak sikerül nekem is!
    Elhiszem, hogy ez a második kalácsod, de a kenyereid, azok maguktól megszólalnak!!!

    Reply
  10. BodzaBlog

    Szia Anikó 🙂 Persze, hogy sikerülni fog! Főleg, ha egy kudarc nem veszi el a kedvedet! Talán előbb érdemes kenyerekkel próbálkozni, hogy kitapasztalja az ember a forma nélküli sütés apróságait. Nem mondok fortélyokat, mert nem vagyok pékmester. De valahol mégiscsak azok, hiszen fortély az is, ha megtanulom, hogyan süt a sütőm, melyik formában hogy sül a kenyerem, forma nélkül mennyivel kell masszívabbra hagyni a tésztát, vagy hogy melyik rácsra tegyem a tepsit.
    Ne bánkódj a kalács miatt, én így vagyok a képviselőfánk tésztájával: régebben sokat próbáltam és sosem sikerült. (évek óta nem is próbáltam már, de macerál a gondolat)Mégis tudom, hogy majd egyszer sikerülni fog.
    Kenyeret pedig szerintem sokkal könnyebb sütni, mint leírni, azért ma már rengeteg olyan dolog segíti a próbálkozót, amivel sikereket érhet el. (lisztek, élesztők, stb.) Kis gyakorlás, aztán hipp-hopp azon veszed észre magad, hogy meg is sütötted a kalácsodat.
    Egyébként ne félj forma nélkül sütni, sokkal szebb lesz a végeredmény 🙂

    Reply

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.