Diós patkók – másodszor

 

Már karácsonykor is nagy sikert aratott ez a könnyű kis süti. Na meg nálam is, mert nagyon könnyen, gyorsan el lehet készíteni és nincs vele sok pepecselés. Ráadásul valahogy folyton aput emlegetem, ha eszembe jut, mert ő nagyon szereti az ilyen omlós sütiket. Ma pasinap van, a pasik odaát heverésznek a nappaliban, én meg gondoltam, hogy mire jönnek meglepem őket evvel. Amint látom, elég jól fogy, tehát valószínűleg sikeres.

omlós idós patkók - ha megmaradna, tartósnak is mondhatnám, de sosem szokott megmaradni :)))

A receptet decemberben már leírtam. Most csak annyi változott, hogy éppen kifogytam a réteslisztből, amit elég ritkán használok, így csak 150 g került bele. A többit pedig sima liszttel pótoltam. Azért a graham liszt belekerült, sőt nem is 100, hanem 150 g, és mondhatom, nem rontotta el. Bár szerintem ezt a sütit semmi sem tudja elrontani. Legközelebb viszont bele fogom reszelni egy egész citrom héját is, és belecseppentek pár cseppet a levéből is. Természetesen kosárkában tálaltam, mert az dukál az egyszerűségéhez.

diós patkók - két tepsivel, lett belőle, 60 db pont, ami egy elég nagy kosárkát megtöltött. Mert ennek kosárka dukál :)

Továbbfejlesztett változat – magamnak

Az újabb verzió annyira jól sikerült, hogy minket is meglepett. Ezért gondoltam leírom, mert ha eszembe jut újra megsütni, úgyis itt keresném. A nagy lúgosításban és diétában is jól esik néha édességet enni. Akkor ez a variáció tökéletes hozzá.

Kb. 38-40 kifli lett ebből a mennyiségből.

Diós patkók- light verzió

Ez kell hozzá: 200 g dió, 200 g kölesliszt, 150 g graham liszt, 130 g olvasztott vaj, csipet só, 100 g barna nádcukor, 20 g sk. házi vaníliás cukor, 1 citrom, 1 sütőpor, 6 kocka keserűcsoki

Így készült: a diót ledaráltam és a többi száraz anyaggal összekevertem. Belereszeltem a citrom héját, hozzáadtam az olvasztott vajat és a citrom levét, evvel állítottam össze. Most is kifli lett a forma, de legközelebb egyszerűsítek sima korongokat sütök majd. Amikor megsült 180°c-on kb. 20 perc alatt – míg rózsaszín nem lett a talpa – akkor a megolvasztott keserűcsokival csíkokat csorgattunk rájuk. Igazán finom, omlós, nem gejl-édes, de nagyon ízgazdag lett az eredmény. Dobozban több napig eltartható, Nekünk 2 napig sikerült 🙂

 

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.