Tepertős pogácsa

 

Nem misztifikáltam sosem, mégis mindig anyu süti mifelénk a tepertős pogácsát. Egyszer csináltam egy másfajtát, de azóta sem. Most viszont nagyon finom mangalica tepertőhöz sikerült jutnunk, így gondoltam, hogy egy részéből nekiveselkedek.
Fel is hívtam anyut, és még csodálkozott is, hogy megkérdeztem a receptet. Persze fejből tudta! Én meg most megjegyeztem, remélem nem is fogom elfelejteni. A hajtogatást, stb. már régről ismertem, mivel együtt azért sokszor csináltunk tepertős pogácsát, így azt már nem is kellett részletezni.
Mindazonáltal ehhez csak az álljon hozzá, akinek van ideje. Nos, nekem szombaton volt, mivel apa pasinapon volt, én meg takarítottam. Porszívózás és teregetés közben bőven belefért a pogácsa négyszeri hajtogatása az időmbe.

nagyon finom tepertős pogácsákok :))))

Tepertős pogácsa

Ez kell hozzá: 600 g liszt, 300 g tepertő, 1 ek. só, bors, 1 élesztő, 400 ml tej, csipet cukor, 1+1 tojás.

Így készül: a pogácsát ledarálom és alaposan sózom, borsozom. Az élesztőt felfuttatom a langyos, cukros tejben. Én a lisztet átszitáltam a fele sóval – másik fele ugye a tepertőben van – a közepébe mélyedést csináltam, beleütöttem a tojást, és a felfutott élesztővel rugalmas tésztalabdacsot gyúrtam. Kinyújtottam jó nagyra, majd a tepertőkrém harmadával megkentem és jobbról-balról a közepe felé (3 rétegre), majd alulról és felülről (ez már 9 réteg) behajtogattam. Visszatettem a tálba, liszttel meghintettem és fél órára magára hagytam. Kinyújtottam és ezt még 2x megismételtem, majd negyedszer már csak a tepertőkrém nélkül hajtogattam. Jó vastag ujjnyira nyújtottam, megvágtam a tetejét, kiszaggattam, tojással megkentem és kb. 190-200°C-os sütőben megsütöttem.

kis kosárkába szedtem és persze forrón is ettem a tepertős pogácsát :)))

Én még nem érzem, de anyu már tudja, azt mondta én is belejövök idővel, hogy a tésztája elbírt volna még egy gondolatnyi zsírt, hogy omlósabb legyen. De ez nem kötelező érvényű. Apukám, apácska és a tesóm persze másnaposan is szerette.Főleg, hogy vasárnap reggel még egy adag szombaton összedolgozott sajtos pogácsát is sütöttem mellé.

Mellesleg apu megint meglepett minket két adag saját készítésű kocsonyával. Elájulok! Úgy látszik lassan minden pasi rákap a főzésre körülöttem. Apu kocsonyát főz és minden pénteken meglepi az ő kis feleségét – a zanyukámat – valami finom vacsorával. Múltkoriban például párizsi szeletet sütött maguknak. A favorit persze a gorgonzolás karaj, de szerintem lassan bármit megfőz már.
Tegnap tesóméknál ájuldoztam jobbra-balra. Olyan kenyereket süt, hogy megszólalnak! Ráadásul még langyos, isteni finom, duplacsokis muffinnal várt minket. És ahogy mesél! Hát az szenzációs! Hogy képzeljem el, milyen egyszerű a tésztája, és csak pitty-putty összedobja és  már mehet is a sütőbe. És ahogy sorolta, mi kell bele, figyeltem, de nem hagyott ki semmit. El vagyok ájulva, de komolyan!

Fiúk, le a kalappal!!!

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük