Mustáros-lekváros szelet

 

Ezt a tévéből lestem, a ,,Csak négy hozzávaló’‘ két ausztrál háziasszonyától. Illetve az egyiktől.
Egyéb iránt míg itthon voltam szobafogoly, rá is jöttem, miért kedvelem az ilyen műsorokat. Mert hagy álmodozni. Mert beleshetek más világok, más emberek szokásaiba, életébe, kultúrájába. Tudom, ezek fellengzős szavak, pedig nem annak szántam. De most mondjam azt, hogy tök jó leskelődni? Mert egy ilyen műsorban nem csak a kajákra koncentrálok, hanem a környezetre is. Milyen az a konyha, kunyhó, dombtető, folyópart, szikla ahol főznek? És imádok álmodozni!

Mustáros-lekváros szelet

Eleinte elég vadnak tűnt a gondolat, hogy dijoni mustárt és sárgabaracklekvárt keverjek össze. Aztán… ccc.. szóval ott motoszkált a fejemben: csípős is, pikáns is, édes is, majd karamellizált is. Talán nem is olyan vad a dolog, és már többen túlélték, ráadásul az egyik hölgynek ez a kedvence… hát legyen!

Ez kell hozzá: pár szelet sertéshús – ez lehet tarja, vagy inkább karaj, de nekem most lapockám volt szeletelve. 6 tenyérnyi szelethez 2 ek. dijoni mustár, 2 ek sárgabaracklekvár, csipet só és bors.

Így készül: a sütőt 200°C-ra melegítjük. Egy nagy tepsibe sütőpapírt teszünk. A húsokat enyhén megsózzuk, megborsozzuk, ha kell, kicsit kiverjük. A szeleteket 10 percig elősütjük a tepsiben, sütőben. Ezalatt egy kis forralóedényben megmelegítjük a lekvárt annyira, hogy ne égjen meg és összemelegítjük a mustárral. Ezzel a mázzal megkenjük a forró husik mindkét felét, majd visszatesszük a sütőbe. Kb. 10 perc múlva a husikat megfordítjuk, újra megkenjük a tetejüket a maradék mázzal, és pirosra sütjük. Friss, sajtkockás salátával kínáljuk. A sajt nagyon illik ehhez a pikáns mázhoz, én érettebb sajttal is megkóstolnám, de első próbára maga a semleges trappista sajt is nagyon jó választás volt. Legközelebb csirkével vagy pulykával szeretném megcsinálni.

mustáros-lekváros sertésszelet - tényleg meglepő, de nagyon-nagyon finom! :)))

2 Comments

  1. Gizi

    Szia Bodza!
    Nagyon guszta lett a húsid!!! Én is elkészítettem, és nekünk is ízlett. Láttad azt a részt ahol baracklé és lekvár keverékében sütött csirkeszárnyat? Gondolkozom rajta, hogy azt is kipróbálom.

    Reply
  2. BodzaBlog

    Szia Gizi 🙂 Igen, láttam és nekem is tetszett. Jó az édes a hússal. Szoktam pl. olyan mázat pácot csinálni csirkeszárnyakhoz, aminek az alapja szójaszósz és méz, só, bors, fokhagyma, gyömbér, néha egy kanál lekvár. Még mindig nagyon finom volt. De kell már valami gyümölcsös íz ebben a ronda télben, lehet, hogy én is barackozok még egy kicsit, mire kitavaszodik 🙂

    Reply

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.