Frittata zöldbabbal és a nap színeivel

 

Mit is mondjak? Úúúúútálom már a szürke felhőket, a minden reggel majdnemhanyattesősjeges-parkolót, hogy ropog a lábam alatt a mocskos, szürkére koszolódott megfagyott hó. Tisztára zavarban vagyok, mikor még a világosság kezdetén átropogok a parkolón. Aztán nem tudok halkan jeget kaparni a szélvédőről sem, és mikor indulok, akkor szó szerint átrecsegek a jégbordákon, ahogy átugratok rajtuk és ,,sínre” teszem, vagyis a nyomvonalba kormányozom az autót. Szerintem akik az alsóbb szinteken laknak, arra ébrednek, hogy a korán munkába indulók olyan hangot hallatnak, mint a jéghegynek ütközött, süllyedő Titanic. Hű de romantikus vagyok ma.

Viszont tegnap kitaláltam, hogy ma napsütés-színű, nyárias vacsival lepem meg Apát. Ja és magamat is persze.

frittata zöldbabbal és sonkával és sajttal és napsütés színekkel :))))

Frittata zöldbabbal

Ez kell hozzá: 2 formában sütöttem, egy szögletesben és egy kerek piteformában. Az adag 4 főre szóló mennyiség, mivel holnap ez lesz az ebédünk is. Tehát kellett 2×6 tojás, 250 g tejföl, 250 g ceruzabab, 250 g érett nagylyukú sajt, 100 g feketeerdei sonka, 1 szép nagy (új)krumpli, só, bors, fokhagyma, egy kis margarin.

Így készül: A zöldbabot forró vízben 3 perc alatt blansírozom, majd jeges vízbe dobom, és ha lehűlt, lecsepegtetem. A krumplit megsikálom és uborkagyalun legyalulom, leöblítem és lecsepegtetem. A sajtot nagy lyukú reszelőn lereszelem. Egy adaghoz 6 tojást lazán elkeverek a tejföl felével, a lereszelt sajt negyedével, sóval és borssal. Ízlés szerint adok hozzá (sok) fokhagymát.
A formát margarinnal vékonyan kikenem és a hajszálvékony krumpliszeletekkel kirakom. A sajtos-tejfölös tojást ráöntöm, majd a zöldbabot tetszés szerint elosztom rajta. Szögletes tálban párhuzamosan, kerekben napsugár alakban tettem rá és kicsit belenyomkodtam. A sovány sonka felét ollóval vékonyan rávagdostam és a sajt másik negyedével megszórtam. 200°C-os sütőben kb. 20 perc alatt megsütöttem. A másik adagba a maradék krumpliszeleteket is belerétegeztem. Frissen, melegen és egy szelet sk. sütésű félbarna kenyérrel, meg tűzpiros koktélparadicsommal ettük. Jól esett egy kis nyár

frittata kerek formában, szinte mint egy torta :)

A frittata egy nagyon egyszerű étel. Leírni tovább tart, mint megcsinálni. Neve szerint olasz, de még emlékszem, hogy gyerekkoromban anyu is csinált ilyesmit. Parasztreggelinek hívtuk. Krumpli, zöldborsó, kolbász, szalonna, mikor mi került bele és ugyan nem sütőben, hanem serpenyőben sütötte, de szinte ugyanilyen volt. Na meg persze nagyon finom és az éhenkolbász kölköknek jó kis laktató kaja.

2 Comments

  1. endivia

    Ez mennyire jól néz ki 🙂 Egyből tengerparti hangulatom lett!

    Reply
  2. BodzaBlog

    Szia endivia! Ugye mondtam? Nyáááár 🙂 Úgy látszik nem csak nekem van már szükségem egy kis (sok) napsütésre :)))

    Reply

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük