Graham zsemle

 

Olyan hideg volt reggel, azt hittem belefagyok a kocsiba. A fenének sem volt kedve kimenni a boltba holnapi reggeliért, nemhogy nekem. Rögtön eszembe is jutott, hogy délután sütök valamit. De nem édeset, hanem valamit graham liszttel. Ami problémamentes. Egyszerű forma. Jópofa. Szóval kitaláltam, hogy sütök zsemlét. Vagy zsemfelt 🙂
Ebédidőben – melyet általában az asztalomnál töltök, csak becsukom az irodám ajtaját – megnéztem a gasztrovilág híreit és ott láttam, hogy Eszter micsoda csudaságos zsemléket sütött. Nem hiszek a véletlenekben. Mindenképpen meg kellett ma sütnöm őket, mert ez biztosan valami ,üzenet’ volt.

graham zsemle és zsemfel vágatlanul :) imádom az illatát :)))

Graham zsemle

Ez kell hozzá: 400 g BL80 kenyérliszt, 200 g graham búzaliszt, 2 tk. só, 3 tk. cukor,  10 g szárított élesztő, 1 ek. olaj, kb. 300 ml langyos víz.

Így készült: a száraz anyagokat átszitáltam és a szokásos módon összeállítottam a tésztát. Egy óra kelesztés után kiborítottam a tésztát a tálból és 8 felé vágtam. Gömböcöket formáztam, sütőpapírral bélelt tepsibe tettem, némelyiket megvágtam, másokat nem. Letakarva a meleg konyhában még egy órát hagytam kelni. Ezután a szokásos módon begőzölt 220°C-os sütőbe tettem. 10 perc múlva 180°C-ra állítottam és magára hagytam még 25 percig. Meglesem és 5 perc alatt kicsit magasabb hőfokon megpirosítom őket. Csuda helyesek lettek.

volt amelyiket megvágtam kicsit :) nagyon szépek lettek :)

Az jutott eszembe ma – villámcsapásként – hogy az én apai dédipapám biztosan büszke lenne rám. Mert a dédi, akire sajnos én nem emlékszem, mert kicsi voltam még, mikor elment, de állítólag oda voltunk egymásért, nos ő fehérpék volt. Micsoda jó dolog ilyesmire rájönni, mert lehet, hogy tőle is örököltem valami hajlamot. Na nem tehetséget, de azért mégis valamit: pl. a sütés szeretetét. Azt az örömöt, amikor a tészta szépen megkel és épp azt teszi, amit szeretnék. Amikor már látom, hogy mi lesz belőle. Tiszta jó kedvem lett ettől

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük