Gorgonzolás-diós leveles csigák

 

Hogy ne csak idegen tollakkal dicsekedjek, egy saját kitalálmányt is közzéteszek. Tegnap kivettem a fagyasztóból egy csomag leveles tésztát, hogy valami készüljön belőle. Édesben gondolkodtam, lelki szemeim előtt fahéjas-kakaós csigák tekeredtek, kókuszosak kúsztak-másztak, de Apácska közölte, hogy nincs kedve édeshez. Akkor viszont már elkezdtem gondolkodni, hogy mivel dobjam fel, mitől legyen extra? Fél napom erre ment, aztán 10 perc alatt jött a szikra.
Múltkoriban a kék-sárgában vadásztam nagyon finom gorgonzolát, ráadásul nagyon emberbaráti, akciós áron. A gorgonzolát vagy szereti valaki, vagy nem. Vagy imádja, amikor megérzi az illatát, és bekap egy morzsát, ami édes is, csípős is, érett is, és speckó illatja is van nekije, vagy nem. De amikor a gorgonzola megolvad…. uhh… akkor aki szereti, annak a lelke is megolvad. Mi szeretjük. Apácska a piccanteria változatot, én a dolce édességét.

esti agyszüleményem: gorgonzolás-diós csigák - nem mondok semmit, tessék kipróbálni! :)))

Gorgonzolás-diós leveles csigák

Ez kell hozzá: 500 g fagyasztott leveles tészta, 200 g gorgonzola dolce sajt, 150 g reszelt trappista sajt, kb. 5-6 db tisztított dió, 1 tojás, 2 ek. szezámmag.

Így készül: a leveles tésztát hűtőben hagyom felengedni, majd kinyújtom kb. 40×25 cm-esre. A gorgonzolát egyenletesen rámorzsolgatom, a diókat kisebb-nagyobb darabokra tördelve szintén szétszóróm a gorgonzola morzsák közt, majd megszórom az egészet a reszelt sajttal. Szorosan feltekerem és a szélén hagyott 2 cm-es csíkot tojással megkenem, alulra igazítom. A tetejét is megkenem egy tojással, megszórom szezámmaggal. 2-3 cm széles karikákat vágok belőle és papírral bélelt tepsire téve tenyérrel egy picit lelapítom őket. 190-200°C-os sütőben megsütöm őket.
Közben sűrűn hessegetem a forró sütőtől Apácskát, aki 2 percenként megkérdi, hogy kész van-e már? Mert érzi a sajt illatát, aztán a tésztáét, aztán a másik sajtét és különben is, hadd kukkolja meg. Tisztára, mint Szamár a Shrekben, de egyszer csak odaértünk

gorgonzolás-diós sajtos csigás bigás :)))) eszméletlen finomak lettek!

Aztán mikor kész lett, akkor azért hessegetem egy kicsit, nehogy forrón beleharapjon. Én addig fotózok, majd mikor már csak langyos, akkor élvezettel elropogtatjuk a bigákat. Kiélvezve minden falatot: ahogy a tészta és a szezámmag szinte belemorzsolódik a szánkba, ahogy megérezzük az édes-csípős érett gorgonzola sajt ízét, ahogy ráharapunk egy-egy kis dióra, ahogy a trappista megolvadt és megsült a csigák talpán…. Mennyei ízek! És az az illat! Kész vagyok

1 Comment

  1. Apácska

    Tanúsíthatom, hogy ez igen finom volt, bár én részrehajló vagyok a gorgonzolával szemben!:)

    Reply

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük