Diós rozskenyér újévre

 

Az új év második napján ismét kenyérsütésre került sor. Mondhatom, nem sütök ilyen sűrűn, de mivel nem kívántunk édes péksüteményeket az ünnepek után, így jól esett egy ropogós héjú, zamatos kenyér. Igazság szerint sima rozsosnak készült, csak a kezembe akadt egy kis pirított darált dió

 

Diós rozskenyér

Ez kell hozzá: 500 g BL80 kenyérliszt, 100 g tk. rozsliszt, 50 g darált dió – bár rusztikusabb és látványosabb lenne durván darabolt dióval, most ezt találtam meg – 2 tk. só, 2 tk. cukor, 10 g szárított élesztő, 1 ek. olaj, kb. 250-300 ml langyos víz.

Így készült: a száraz anyagokat megint összeszitáltam, majd az olajjal és a liszttel összeállítottam. A tálat zacskóba csomagoltam, majd ment ez is a radiátorra megkelni. Amikor megkelt, megformáztam, megvágtam és hagytam még 40 percet kelni. Kicsit több idő kell neki, mert a rozsliszt miatt jóval sűrűbb az állaga, mint a sima kenyérnek. Úgy sütöttem, mint ahogy szoktam: begőzölt 220°C-os sütőbe tettem. 10 perc múlva 180°C-ra állítottam és magára hagytam még 50 percig. Ropogós, harapnivaló héja lett.

2 Comments

  1. Ági, aki főz

    Ma én is pont ilyen kenyeret sütöttem! Mármint diós-rozsosat. Több dióval és rozzsal, jó sűrű is lett.

    Reply
  2. BodzaBlog

    Szia Ági 🙂 Én is elkövettem már azt a hibát, hogy túlzásba vittem a rozsliszt mennyiségét. Bár biztos van, akinek az úgy jó és nem is hiba. Szeretjük a sötét kenyereket, de ez a keverési arány – 500 g kenyérliszt, 100-150 g egyéb liszt – vált be leginkább és nekünk így élvezhető az íze és az állaga. Az viszont biztos, hogy legközelebb teszek bele felezett, negyedelt diókat is, hogy jobban nézzen ki.

    Reply

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.