Tormás-uborkás sonkatekercs

 

Amikor itthon tölti az ember a szilvesztert – jajj de jó is ez – akkor is jól esik valami finomat, valami nem hétköznapit enni. Ezért először elzarándokol a piacra csülökért, megfőzi, a levében lencsét főz, a csülköt magát hidegen felszeleteli, mint a húsvéti sonkát.
Eszébe jut, hogy van egy kis marhahús, amiből olajbogyós tatárbifszteket csinál. Ettől és a pirított kiflitől a párja teljesen odavan Közben azért varázsolt egy finom kukoricás kenyeret is, ami frissen és ropogósan várja, hogy fel lehessen vágni. Egy gondolattól vezérelve, amit valaki elültetett a fejében, előkap a fagyasztóból 3 ujjnyi darabka friss tormát és már magában vigyorog, hogy milyen finomat is készít pár perc alatt. Eszébe jut anyukája is, mert nagyon szereti, felhívja és azt hallja, hogy igen-igen, fejben tartja, mert ezt mindenképpen meg kell ismételnie családi körökben is. Hát persze, de már csak jövőre.

tormás-uborkás sonkatekercs

Tormás-uborkás sonkatekercs

Ez kell hozzá: 3 ujjnyi darabka torma, 300 ml tejszín, 1 tk. zselatin, só, cukor, jófajta sonkaszeletek – nálam 20 db kerek sonkaszelet lett belőle – de mindenképpen malacból, mert ugye most nem eszünk madarat a babona miatt, 7-8 közepes csemege uborka, némi petrezselyem.

Így készül: a tormát az aprítóba dobom, jó apróra, krémesre aprítom. Picit sózom, cukrozom, hozzáöntöm a tejszínt, beleszórom a zselatinport és habosra keverem. Persze ez a gép kicsapta a tejszínből a vajat, de a botmixer része segített rajta és egy könnyű, habos és jó tormás krém lett belőle.
Az uborkákat lapjában szeletekre vágom, aztán vékony csíkocskákra. A sonkaszeletekre halmozok egy adag habos krémet, majd uborkacsíkokat és feltekerem. A végükbe petrezselymet dugok. folpackkal letakarom és alaposan behűtöm. Friss kenyérrel, kiflivel kínálom. Isteni lett. A párom odavan érte és csak sejtem, hogy anyukám is gyömöszölne be párat, ha most együtt lennénk. De ami késik, az nem múlik, megígértem, hogy lesz még!

tormás-ubis sonkatekercs - állati finom lett :)

Köszönöm az ötletet Apa régi kolléganőjének, mert ő ültetett bogarat a fülembe a tekercs gondolatával. És egyben köszönöm minden kedves olvasómnak, hogy idén megtiszteltek a látogatásaikkal. Remélem, hogy a jövő év is hasonlóan érdekes lesz, hogy nem veszítjük el a kedvünket és sokat, sokfélét fogunk együtt főzni.

Mindenkinek nagyon boldog és sikeres új évet kívánok!

~ 2 0 1 0 ~

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük