Részletezve

 

Folytatva a tegnapi bejegyzést és a menüsort a karácsonyra készült desszertek következnek.

A gyümölcskenyér most is ugyan olyan finom lett, mint tavaly, bár többféle mag volt benne, mivel vettem egy szimpatikus csomag vegyes magos-aszalt gyümölcsös csomagot és azon kívül már csak mazsolát és vörösáfonyát adtam hozzá.

Rumos meggyes kókuszgolyók is készültek, melynek alapja majdnem olyan, mint a kókusztekercs kakaós része. Viszont, hogy tartós legyen, nem tejet, hanem a rumos meggylét adtam hozzá.
Ez kell hozzá: 250 g darált keksz, 50-60 g olvasztott vaj, 3 ek. keserű kakaópor, 50 g porcukor, kb. 100 ml rumos meggylé, egy kis vaníliakivonat, 200 g kókuszreszelék és persze magozott rumos meggyek.
Így készül: a száraz anyagokat 50 g kókuszreszelék kivételével összekeverem, hozzáadom az olvasztott vajat, és annyi rumos meggylét, hogy klassz kis formázható masszát kapjak. Minden golyó közepébe elrejtek egy szem rumos meggyet, aztán kókuszreszelékbe forgatom és jól lehűtöm.

Rumos diós golyók is kerültek a dobozba.
Ez kell hozzá: 250 g darált háztartási keksz, 50 g porcukor, 50-60 g olvasztott vaj, 1 ek. keserű kakaópor, 250 g durvára darált dió, 100 g rumos meggy és 100 ml rumos meggylé.
Így készül: a száraz anyagokat ismét összekeverem, de a kakaót persze szitálva teszem ebbe is. Kihagyok 50 g darált diót is, amit meg is lehet kicsit pirítani száraz serpenyőben. A rumos meggyeket késsel összekaszabolom, az alapba keverem, az olvaszott vajat szintén. Nem sajnálom a rumos meggylét, amivel összeállítom. Golyókat formázok belőle és darált dióba forgatom. Egy nap múlva a legjobb az íze.

Zserbós golyók egyszerűen
Ez kell hozzá:
250 g darált keksz, 50 g porcukor, 50 g olvaszott vaj, 30 g baracklekvár, 150 g darált dió, 1-2 ek. vaníliakivonat. (nálam még mindig a vodkába áztatott vaníliarudak a nyerők), pici rumos meggylé.
Így készül: a kekszet, a porcukrot, a dióból 100 g-ot összekverek, egy kis baracklekvárral, olvaszott vajjal és némi rumos meggylével összeállítom a tésztát. Minden golyó közepébe egy pici baracklekvárt szuszakolok és óvatosan megformázom. Lehet olvaszott csokiba mártani és úgy datrált dióba hempergetni, vagy csak csokiba, vagy csak dióba. Én csak dióbundát adtam rájuk, de nagy sikerük lett így is.

Raffaello golyók
Ez kell hozzá: 100 g darált keksz, 200 g tejpor vagy kávékrémpor, 200 g kókuszreszelék, 50 g porcukor, 80 g olvaszott vaj, 1 ek. vaníliakivonat – megint a vodkás – egy kicsi víz, nem sok, max. 100 ml.
Így készül: a száraz anyagokat összekeverem, kivéve kb. 60-70 g kókuszreszeléket. Mehet hozzá a vaj, a vaníliakivonat és egy kicsit víz. Kézzel összedolgozom és iteszem a hidegbe egy órára. Akkor formázok belőle golyókat, ha már keménynek tűnik. Kókuszreszelékbe forgatom és már kész is. Most ez a legmenőbb golyó nálunk és mindenki odavan érte.

Folyt. köv.

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük