Omlós diós patkók

 

Ezer éve a fejemben van, mégsem emlékszem, hogy mikor sütöttem ilyet. Csak tudom. Ezért karácsonyra összedobtam egy adagot, amit meg fogok ismételni, a nagy sikerre való tekintettel.

Omlós diós patkók

Ez kell hozzá: 300 g rétes liszt, 100 g graham liszt, 100 g sima liszt, 150 g darált dió, 100 g cukor, 100 g vaníiliás  – igazi, házi  – cukor, 1 cs. sütőpor,  100 ml rumos meggylé, 350 g langyos margarin vagy vaj, csipet só. (Vajjal biztos finomabb, csak elfelejtettem kivenni a hűtőből)

Így készül: a liszteket, a sima cukrot, a sütőport, a diót összekeverjük, majd a margarinnal összemorzsoljuk, végül a rumos meggylével összeállítjuk a tésztát. Nem felejtettem ki a tojást, de ebbe nem kell. A tésztát kinyújtjuk és gyűrűsujjnyi darabokat sodrunk-nyomogatunk belőle, amit patkó formára meghajlítunk. Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk, majd 190°C-os sütőben halványra sütjük. De tényleg csak a talpa legyen rózsaszín, és már jó is. A 100 g igazi vaníliás cukrot ledaráljuk és a kisült patkókat még tűzforrón belehempergetjük. Csak addig fog rátapadni, ráolvadni, míg meleg. Aki flancolni akar, márthatja a végüket olvasztott csokiba is. De ez igaziból így finom. Ha kihűltek, fémdobozban várhatják a vendégeket. Hálás kis süti, egyszerű, és nagyon finom. Egy baja van csak: nagyon hamar elfogy.
Nem muszáj vacakolni a lisztekkel, lehet simából és csak rétesből összekeverni is. A grahamtól nagyon klassz lesz az állaga, de az ízén nem érződik.

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük