Közkívánatra

 

Kedves érdeklődő olvasóim kérésére a karácsonyi menüsorból válogatva – nem csak karácsonyra – leírok pár receptet. Remélem többnyire egyszerűnek találjátok majd – ez szinte a mottóm is lehetne – és egy családi ünnepen, vagy csak sima hétvégén is érdemesnek találjátok kipróbálni. Viszont akkor szívesen várok visszajelzéseket ide.

Nagyon sokan keresték nálam a borlevest. Hízelgett is a kis lelkemnek. Erről már írtam korábban, így ezt nem részletezem újfent, de megéri mindenképpen, mert amilyen flancosnak tűnik, olyan egyszerű elkészíteni. Viszont az íze, főleg ha jó borból készül, felülmúlhatatlan!

A kaviáros mascarpone krém is pofon egyszerű tapas. Amikor megcsináltam, hirtelen Stendhal Vörös és fekete című regénye jutott eszembe.
Ez kellett hozzá: 250 g mascarpone, 2-2 ek. piros és fekete kaviár, 1/2 citrom leve, csipet só.
Így készült: a mascarponét jó habosra, könnyűre keverem a citrom kifacsart levével. Lazán belekeverem a kaviárokat és a gondolatnyi sót. Jól behűtve kínálom, egy frissen sütött, olívabogyós csavart kenyérből szelt, halványra pirított szeletekre.

olívás csavart kenyérből pirítós

A majonézes ráksaláta eddig nem volt a menüben mifelénk, de mivel apukám egyik meglepetése egy hatalmas csomag fagyasztott shrimp volt, már úgy készültem, hogy csinálok salátát. Ehhez a fagyasztott shrimpet forró vízbe dobtam 2 percre, majd leszűrtem. Ma már bánom, hogy kiöntöttem a levét, azt a szép rózsaszín alaplét, amit egy kagylóleveshez simán elhasználhattam volna. Na mindegy, majd máskor.
Ez kellett hozzá: 500 g shrimp (pucér rákhús), 1 citrom leve és lereszelt héja, majonéz ízlés szerint, színes salátalevelek ízlés szerint, csipetnyi csilipehely, vagy egy késhegynyi friss csili.
Így készült: a rákot  előkészítettem, majd hagytam kihűlni. Rácsavartam a citrom levét, és ráreszeltem a héját is. Egy kis csilipehely, és annyi majonézzel kevertem össze, amitől már nem fulladoztak, de még nem úsztak benne. Kis tálakban eligazítottam a salátaleveleket, ráhalmoztam a citromos-majonézes rákokat és már tálaltam is.

citromos-majonézes ráksaláta

A rántott pontynak részünkről két titka van:

1. legeslegfinomabb a tiszai ponty. Az sovány, izmos, szép a formája, sosem zsíros.
2. nálunk mindig meg van nyúzva a jószág, mert nincs annál rosszabb, ha a bunda alatt nyúlik a bőre, mint a rágógumi. Pfúj…

A menetrend a pucolással kezdődik – ez mióta Apácskát ismerem, azóta pasi munka! – és a nyúzással végződik. Ezt viszont én követem el, mert ő nem tudja. Állati jó késeim vannak, de a legjobb kézzel a bőre alá nyúlni, akkor válik el a legszebben. A halszag meg egy kis citromtól elmúlik a kezünkről. A fejek, farokrészek (nem az uszonya) a nagy kuktában rengeteg hagymával, fokhagymával, jópár hallé kockával, ha van, akkor friss paradicsommal és kis paprikával, sóval halászlévé alakulnak. Aztán tésztaszűrőn átpasszírozva, fűszerpaprikát hozzáadva felforralódnak, majd kisebb lángra véve a halszeletek és a haltejek – esetleg ikrák – belefőnek. Ezt szerintem már írtam, hihi
A nagyobb halszeletek, amik patkó alakúra és kb. 15-20 mm vastagra vannak szeletelve, szépen lesózva várakoznak egy nagy tálban, legalább 2-3 órát. Vagy többet, mint nálam. Nem kell agyonsózni, mert leöblíteni sem szabad. Viszont ha nem sózzuk meg, akkor ízetlen maradhat a húsa. Ennyi állás után már némileg dehidratálódik, vagyis a só kivon belőle egy nagy adag vizet. Ezt le kell önteni. Én panírozás előtt megszórom a szeleteket granulált fokhagymával, de csak finoman. Aki gondolja, gondolatnyi borsot is csavarhat rá, illetve most lehet citromot is facsarni rá, nem fogja elrontani. Nálam a panírozás csak tojás és morzsa, de a menet a következő: a halszeleteket előbb morzsába hempergetem, így csak a finom része tapad rá. Tojásba, majd újra morzsába forgatom. És már lehet is sütni, nem füstölő, de azért forró olajban. Lehet variálni a morzsát is egy kis szezámmaggal, durvára vágott dióval.

A majonézes saláták annyira egyszerűek, hogy szinte egy laza ujjgyakorlat összedobni őket. A francia salátához megveszem a zöldségalapot, 5 perc alatt blansírozom, lehűtöm, sok kockázott almát, és csemege uborkát vágok még bele, majd nyakon öntöm a majonézzel elkevert tejföllel és joghurttal. A joghurttól könnyebb lesz a majonéz. Inkább már tartármártás.
A majonézes krumplihoz a héjában főtt krumplit meghámozom, hagyom kihűlni és 5 mm-es szeletekre vágom. Egy nagy tálban apróra vágott vöröshagymára és új- vagy póréhagyma alapra kanalazok egy kis majonézt, majd kirakom egy sor krumplival. Megszórom hagymával, meglocsolom majonézzel és addig folytatom, míg tart. A teteje persze majonéz legyen. Hidegre teszem és tálaláskor petrezselyemmel, retekcsírával vagy retekkarikákkal díszítem.

Mára ennyi, de ígérem, hogy a desszertekre is sort kerítek. Remélem kedves Mona és Judit, találtok benne olyat, amit ki tudtok próbálni.

6 Comments

  1. sofn

    Így utólagosan is Boldog Karácsonyt nektek:)
    ÉS előre Boldog 2010-et:)

    Azt hiszem tavaly nálad láttam szilveszteri falatocskákat, ideje megkeresnem őket.

    Reply
  2. BodzaBlog

    Szia sofn 🙂 ezeréve 🙂 persze viszont kívánjuk a jókat ám! Nézelődj csak, hátha találsz valamit. Vagy próbáld ki a mozzarellás lángosgolyókat, tuti lesz sikere.
    Én holnap raffaello golyókat viszek be azoknak, akik még dolgoznak idén, remélem ízleni fog nekik. Apácska odavan érte 🙂

    Reply
  3. sofn

    Én is dolgozom, nem kaphatok abból a golyócskából?:P Ezért sajnálom ám, hogy Apácska már nem itt dolgozik.

    Be szoktam sűrűn nézni, csak éppen némán szemlélődök.
    A mozzarellás lángost majd szülinapomra csinálom kínálósnak, most a virslifalatkák lesznek, lencsesaláta, meg könyvből kinézett pikáns uborkakrémmel töltött sonkatekercs. És persze elsején az elmaradhatatlan lencsefőzi.
    Végigolvasni is sok volt a karácsonyi menüdet:) Biztos nagyon jó lett minden.

    Reply
  4. BodzaBlog

    Fénypost esetleg tudok küldeni, ha Köbükit is beszervezzük 🙂

    Hogy is van az az uborkakrém? Az még engem is érdekelne.
    A menü sok is volt, jó is volt, és jutott is – maradt is, szóval nem panaszkodom. A lencse nálunk is be van már ütemezve. Tesómat szalajsztottam ma csülökért. 🙂 Ki kell használni az alkalmat, ha már jönnek hozzánk este :)) Aztán sütök mellé valami jó kis fehér kenyeret.

    Reply
  5. sofn

    Semmi extra, sűrűbb besamelt készítek, ehhez adom hozzá a nagyon apróra vágott csemegeubit és kevés csilipaprikát, ízesítem és a sonkába nyomkodom. Nem nagy dolog, de mégsem a szokásos sonkatekercs:)

    Csülök hogy lesz megcsinálva? Raktok nekem félre? Én még nem mertem bevállalni, csak anyum felügyelete mellett:D

    Golyócskákat majd valahogy máshogy megkapom egyszer:)
    Minden jót Nektek 2010-re!

    Reply
  6. BodzaBlog

    Nem felejtem el, csak a logisztikát nem tudom még, hogyan oldjuk meg.

    A csülök tegnap megfőtt, kihűlt, a zsírtól megszabadított levében ma lencsefőzelék főtt. Daraboltam bele csülökhusit és a bőrét is, mert abban van az íze 🙂 Édes bűn, mert nagyon szeretjük.
    A csülköt pedig most csak felszeleteltem, mind a húsvéti sonkát. Van még majonézes krumplink, friss kukoricás kenyerünk hozzá.
    A többi evős pedig a blogon, mert kedvet kaptam tőled egy kis sonkatekercsre. Apácska el is ájult tőle 🙂 Szóval te vagy az ötletadó és nagyon köszönöm :)))) Aztán meg BUÉK, legyen olyan a jövő éved, amilyennek szeretnéd 🙂

    Reply

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.