Gránátalmás saláta grillezett csirkemellel

 

Én naggggyon szeretem a gránátalmát. Nem régóta ismerem, de bátor vagyok, mint Sir Kán és kipróbálok mindenféle addig ismeretlent. Az avokádóra is így találtam rá. Nézegettem, nézegettem, aztán egyszercsak vettem egyet. A gránátalmára sem mondható, hogy egy csodaszép külsejű gyümölcs. Ámde amit rejt! Az a sok bíborszínű, csillogó magocska, az a finom íz, ami nem savanyú, nem túl édes, és mennyi finom leve van! Egy-egy roppantás, harapás és már csorog is a nyelvemen a selymes rózsaszín gyümölcslé. Szerelem volt első találkozásra.
Azóta, ha tehetem vásárolok, mert sokáig eláll, és magában, salátába, desszertnek, díszítésnek is nagyon finom és dekoratív.

Gránátalmás saláta grillezett csirkemellel

Ez kell hozzá: 2 csirkemell, só, bors, granulált fokhagyma, 1 cs. színes salátakeverék, 2 gránátalma, 1 ananász, 1 ek. balzsamecet sűrítmény, 1 ek. olívaolaj, 5 csepp citromlé, pár szelet rozskenyér.

Így készül: a csirkemellekről levesszük a kicsihúst, majd félbe, lapjában pedig ketté vágjuk. Minden darabot megszórunk finoman granulált fokhagymával, csavarintunk rá egy kis színes borsot, megkínáljuk olívával – nem extra szűzzel – és jól záródó dobozban bepakoljuk a hűtőber pár órára. Nekem fél napra sikerült, de megérte.

Az ananászt meghámozzuk, karikára vágjuk, a karikák közepét kivágjuk. A gránátalmát megmossuk és keresztben vágjuk ketté. A talpára állítjuk és vízszintesen kettényessük. Vagy oldalra fordítva, mindegy. Aztán a salátás tál felett egy kicsit megnyomkodjuk, előkapunk egy emberes fakanalat és jól megcsapkodjuk a külsejét, hogy a rubinszínű magok a tálba potyogjanak. Figyeljünk, hogy ha érett, akkor a magok közti hártya is kipotyog, azt vegyük ki. Tiszta kézzel markoljunk bele a magokba és egy picit nyomjunk ki a levéből, mert ez lesz a dresszing alapja. Adjuk hozzá a balzsamecet sürítményt, az cikkekre vágott ananászt, egy kis extra szűz olívaolajat, 5 csepp citromlét. Csavarjunk rá egy kis színes borsot és gondolatnyit sózzuk meg. Tálaláskor ebbe keverjük bele a színes salátaleveleket.
A grillserpenyőt felforrósítjuk, megpirítunk rajta pár szelet rozskenyeret, majd a kimaradt ananászkarikákat. Végül a csirkemelleket megsózzuk és szépen megsütjük. Együtt tálaljuk, a pirítóssal.

Ünnepi fogásnak is beillik, mert nagyon dekoratív, és nem nehéz, nem terheli meg a gyomrot. Esetleg olíván pirult piritóssal, vagy sajtos, piritott krutonokkal kínálnám.

gránátalmás saláta - tisztára odavagyok érte :))

Tipp: Ne süssük szárazra és addig ne piszkáljuk, míg a szélén legalább 1/2 centis fehér sáv nem látszik és felül el nem kezd izzadni, gyöngyözni a hús. Csak ezután fordítsuk meg. Akkor tuti szaftos marad, és át is sül.

Balzsamecet esszencia: sima balzsamecetet kis lábosba öntöttem és kb. a negyedére visszafőztem-forraltam. Fantasztikus íze lett: karamellizálódott, de érezni benne egy kis savanykás ízt is. Mindenképpen jobban ízlik, mint a sima balzsamecet. Pici, 2 dl-es üvegbe töltöttem, kiöntőcsőrt tettem bele és cseppenként adagolom, mint egy esszenciát. Aki szereti a balzsamecetet és teheti próbálja ki, nem fog csalódni benne.

 

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.