Végy egy kacsát…

 

Készültünk ugyan mi is a liba-napra, de nem libával, hanem kacsával. Na jó, lehet, hogy ez szentségtörés, mert a mondás szerint aki Márton napon libát nem eszik, az a következő évben éhezik. Nos, akkor mi szentségtörtünk, de a kacsapecsenye igencsak finom lett. 

Nem nagy divat a családunkban a kacsa, valamiért mégis igen kedvelem. Apa pedig sokkal többször evett – főleg gyerekként – kacsát, így abban biztos voltam, hogy neki ,,bejön" majd a kacsahusi.

Szóval vettem egy kacsát. Egy egészet, és minden volt, még nyakincája és szíve, mája, zúzája is, de rendes, illedelmes kacsához méltón ez mind a pocakjában volt elrejtve.
Amikor kiolvadt a kacsamadár, akkor szépen feldaraboltam. Levágtam a verdesőit – tesóm hívja így a szárnyat, kaparónak a csirkelábat – és a combjait. Aztán a mellcsontról kétoldalt levágtam a mellfiléket is. Hű de szépek voltak! Leszedtem a farhátról a bőrös hájat, mindent megtisztítottam még a maradék toklásztól, aztán ezek a finomságok készültek belőle:

Bőrös kacsatepertő

Így készül: egy száraz teflonserpenyőbe tettem a kockára vágott bőrös-husis kacsahájat és szépen lassan kisütöttem. A tepertőt amolyan reggeli-félének ettük paradicsommal, a kacsazsír pedig ment az üvegbe, majd mikor kihűlt, akkor a hűtőbe. 

Tejfölös-fokhagymás kacsaaprólék leves

Így készül: egy kacsa két szárnyát, a farhátat, a mellcsontot, a nyakát, a szívét, a zúzáját kettévágva sós vízben feltettem főni és ottfelejtettem, míg minden mással el nem készültem. Akkor kivettem az aprólékot egy tálba. A levesbe közben jó sok granulált fokhagymát szórtam, és cérnametéltet főztem bele. Belekevertem egy nagy adag tejfölt, majd a meghűlt aprólékról lefejtettem a húst és azt is visszatettem bele. Friss petrezselymet szórtam bele. Fotó nem készült, mert csak úgy simán megettük

 

Borsos kacsamell filé 

Ez kell hozzá: 2 mellfilé, só és bors. 

roséra sütött kacsamell filé petrezselymes gerslivel és retek tzatzikivel :)

Így készül:  A mellfiléket megtisztítottam, leszárítgattam, a bőrüket keresztben bevagdostam. A forró teflonserpenyőben a bőrös oldalukkal lefelé fordítva kb. 6-7 percig pirítottam, míg a zsírja szépen kisült, a bőre pedig ropogósra pirult. A húsos felüket megsóztam, megborsoztam, majd átfordítva kb. 5-6 percig sütöttem őket. Kitettem egy tálra pihenni. A köret tálalása után szeleteltem fel és rózsaborsot morzsoltam rá.

Köretnek 20 dkg gerslit – hántolt árpát – megmostam, míg tiszta víz nem folyt róla. Kétszeres mennyiségű sós vízben 15 percig főztem, majd lezártam alatta a gázt és lefedtem még 10 percig. Leöblítettem, lecsepegtettem, sóztam, granulált fokhagymával és apróra vágott friss petrezselyemmel megszórtam, valamint pár kanálnyi kacsazsírt csepegtettem rá.
Mellé piros retket reszeltem, sóztam, kinyomkodtam. Joghurt és tejfölt keverékével retek tzatzikit készítettem belőle. A tetejére rózsaborsot morzsoltam. Apának kígyóuborkával csináltam igazi tzatzikit.

petrezselymes gersli és retek tzatziki

Desszertnek pedig Császármorzsa volt, amit egészen másképp csináltam, mint eddig valaha. Nem változtattam Gizi receptjén sem és a technikán sem: kivajazott tepsiben sütöttem meg. Nagyon-nagyon finom lett! Puha, mégis vannak benne ropis részek, meg gurulós részek is, érezni rajta a rumot, a vaníliát, a mazsola pedig finom puha lett, mivel a tojás kivételével már mindent tegnap bekevertem. Ennél egyszerűbbet nem is nagyon tudok elképzelni. Savanykás meggylekvárral és porcukorral ettük. Isteni lett.

 

 

2 Comments

  1. Gizi

    Szia!
    Jöttem én is hozzád nézelődni. Nagyon szép az oldalad, most elnézelődök itt egy darabig. Örülök hogy neked is ízlik a receptem, és az elkészítési mód.
    Szép hetet, és jó sütést-főzést kívánok!!
    Gizi

    Reply
  2. BodzaBlog

    Szia Gizi : Üdvözöllek minálunk és remélem, hogy találsz érdekes dolgokat is. Örülök, hogy neked is tetszik a Bodza, evvel még inkább megerősítve, hogy érdemes volt rajta változtatni. Jó nézelődést kívánok 🙂

    Reply

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.