Tórúfánk

 

Egyik kolléganőm gyakran csinál otthon túrófánkot. Főleg a gyerekeknek, mert szeretik, de szerintem ezt mindenki szereti. Nálunk a túrófánk valamiért egérke néven fut. Fogalmam sincs, miért, de elővettem a régi receptes füzetem és egy anyutól származó receptre bukkantam. Bevallom, nekem csak a cukor volt gyanúsan sok, ezért azt jócskán harmadoltam. Az eredmény így is tökéletesen finom lett.  Hm.. Apa azt mondta, hogy nagyon finom és még sosem evett ilyet. Furcsállom, hogy mióta ismerjük egymást, egyszer sem került terítékre, pedig igazán nagyon gyors és egyszerű kis valamicsodaság.

túrófánk villámgyorsan, 20 perc alatt kész cakli-pakli :)) és isteni!

Túrófánk – egyszerűen és gyorsan

Ami kell hozzá: mércének 1 evőkanál. 500 g friss tehéntúró, 3 tojás, 3 ek. cukor, 1 ek. van.cukor – sk. készítés a kikapart vaníliarudakkal, 2 ek. tejföl, 3 ek. rétesliszt, 8-9 ek. sima liszt, 1/2 csomag sütőpor, csipet só, 1 citrom reszelt héja, 1 ek. rum. Ja, és olaj a sütéshez, egy nem túl nagy kerületű lábosban, de legalább 3 ujjnyi ,,mélységben''.

Így készül: Az olajat felteszem melegedni. A tojásokat a cukorral és a sóval összekeverem. Nem kell habosra verni. Hozzákeverem egy kanállal a túrót – ezt is nagy morzsákban szeretem benne – és a tejfölt, belereszelem a citrom héját és belekeverem a rumot is. Egy tálban összeszitálom a liszteket és a sütőport, majd minden finomkodást mellőzve hozzákeverem a túrómasszához. 
Két vízbe mártott kanállal helyes kis gömböckéket formázok, majd óvatosan belepottyantom az olajba. Nem sok törődést igényelnek, mivel maguktól megfordulnak. Közepes lángon kb. 5 percig sütöm őket. Papírra szedve leitatom róluk a fölösleges olajat, majd még forrón porcukorral megszórom.

túrófánk - mmm... finom túródarabokkal benne, szépen, rusztikusan, hogy lássuk is, amit eszünk :)))

Lehet lekvárral is kínálni, de mindenképpen savanykásat – ribizlit, áfonyát, szilvát – ajánlok hozzá. Hamar elkészül, nekem mosogatással együtt 25 percembe került, és ahogy Apának ízlett, az még ezt is feledtette

 

2 Comments

  1. timus

    Szia!

    Tényleg egyszerre raktuk fel a túrófánkot, meg is lepődtem, mikor a gasztro-bloghun megláttam. 🙂 Szerintem is nagyon gyors és egyszerű étel, és ráadásul finom! (leginkább frissen).
    Érdekes, hogy nagyon tetszik a blogod, de eddig elkerülte a figyelmem (nem láttam a gyűjtőoldalakon), pedig tele van szuper receptekkel. 🙂

    Reply
  2. BodzaBlog

    Szia timus 🙂 A túrófánk frissességével egyet értek! Annak viszont nagyon örülök, hogy tetszett a kis bodzám. Ezen a héten csupa meglepetés minden hozzászólásom. Úgy látszik jót tett a blognak, hogy nyáron új ruhát kapott 🙂 Köszönöm és remélem, hogy máskor is benézel! 🙂

    Reply

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.