Sajtkrémes korongok

 

 Fázom. Hideg van. De a gondolat melegít, mert ma nagyon finom, szalonnás-csirkés, zöldséges rizst főztem. A csirkét a zöld vegetával fűszerezve kis kacsazsíron sütöttem meg a sütőben. A rizshez vörös- és újhagymát, sárgarépát, zöldborsót pároltam, majd kevertem össze a félig főtt rizzsel és pároltam készre. Aztán mikor megsült a csirke, azt is belekevertem a szaftjával együtt. Finom, lágyan fűszeres, kicsit édeskés íze lett és olyan szép színes ebben a ködös őszben, hogy öröm ránézni.
Sütni is volt kedvem, mert már 2 hete kitaláltam valamit és gondoltam megcsinálom. Avval nem számoltam csak, hogy nem volt itthon füstölt sajtom. 

sajtkrémes korongok - igazi bulicucc :)))))))

Sajtkrémes korongok

Ez kell hozzá: 500 g leveles tészta, 1 tojás + 1 tojás sárgája, szezámmag, só, 30 g vaj, 1 csapott ek. liszt, 300 ml tej, szerecsendió, 1 tk. dijoni mustár, 150+100 g reszelt sajt. Optimális esetben füstölt sajt, de legalábbis a fele.

Így készül: a leveles tésztát nagyon vékonyra nyújtom, majd kis pogácsaszaggatóval páros számú korongocskákat vágok ki. (Legközelebb még kisebbel fogom csinálni, hogy egyfalatosak legyenek.) Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem, tojással megkenem, sózom, szezámmaggal megszórom őket és 12-15 perc alatt megsütöm.  Amíg kihűlnek, a fele – 25 g – vajból, lisztből és tejből fehérmártást csinálok, beleszórom a 150 g vegyes reszelt sajtot. Jó sűrűre főzöm., hozzákeverem a tojás sárgáját és a megmaradt tojást is.  Sózom, borsozom, hozzákeverem a csípős dijoni mustárt, csipet szerecsendiót. Hagyom teljesen kihűlni, majd a maradék vajat villával kikeverem és evvel lazítom kicsit a sajtkrémet.
Fogom a korongokat, egyiket megkenem a sajtkrémmel és összeragasztom egy másikkal. A maradék reszelt sajtba görgetem az oldalaikat. 

alternatíva a sajtos rolóra :)) legalább annyira finom

Mást is főztem, lencsés bablevest. Ehhez egy ek. szalonnát kisütöttem, aztán az előfőzött hatalmas fehér babot, a nagy darabokra vágott sárgarépát, egy efj apróra vágott vöröshagymát, 2 babérlevelet 2,5 l tiszta vízzel felöntve kuktába zártam. Forrástól számított 25 percig főztem, majd hozzáadtam a szintén előfőzött lencsét. (Ez csak annyit jelent, hogy egy hőálló edényben mikróban 2×10 perc alatt felforralom, mindig tiszta vízben, majd leszűröm. Mindig így csinálom, és sosem puffaszt.) Ismét visszacsuktam a kuktát és újból adtam neki 20 percet. Akkor hozzáadtam 1 rövidke szál füstölt kolbászt, amit 4 darabra vágtam. 10 percet kaptam még együtt. Amikor kész lett, a maradék 3 szál virslit félbe vágtam, beletettem és csak visszatettem a tetejét a kuktának. Amikor már nem volt gőze, kicsit hűlt, átszedtem egy lábosba. A bab, a répa és a lencse egy részét kb. 1 liternyi levessel krémesre turmixoltam és így adtam hozzá a többi leveshez. Tálaláskor tejföllel fogom kínálni. 

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.